Fakta: Viktigaste domen sedan 1992

Måndagens utslag i högsta domstolen ses som den viktigaste segern för dem som förespråkar kvinnors rätt till abort sedan själva rätten till abort slogs fast av domstolen 1992.

Lagen som underkänns infördes av republikanerna i Texas delstatskongress och skrevs under av en republikansk guvernör 2013. Flera republikanskt styrda delstater har infört liknande regler. De innebär bland annat att klinikerna måste ha samma standard som kirurgiska center. Reglerna är mycket detaljerade och föreskriver bland annat vilken bredd korridorer måste ha, hur svängdörrar ska vara utformade, hur stora hissarna ska vara och till och med vinkeln på vattenstrålar i dricksvattenfontänerna.

Sedan Texas införde reglerna har antalet kliniker som utför aborter minskat från 41 till 19.

Högsta domstolen väntas inom kort avgöra två andra, liknande ärenden som gäller lagstiftning i delstaterna Mississippi och Wisconsin.

Källa: Reuters

Med röstsiffrorna 5–3 anser domstolen att lagarna i Texas bryter mot kvinnors grundlagsfästa rätt att få abort. Den konservative ledamoten Anthony Kennedy anslöt sig till domstolens liberala ledamöter.

Utslaget innebär att liknande lagar i andra delstater troligen strider mot konstitutionen, och det kan komma att äventyra andra restriktioner som införts av republikaner.

Färre kliniker

Lagarna i Texas, som är den näst folkrikaste delstaten i USA och en av de mest konservativa, säger bland annat att abortmottagningar måste hålla samma standard som kirurgiska center. Sedan de trädde i kraft 2013 har antalet abortkliniker i Texas halverats.

Enligt de politiker som införde abortlagarna är syftet med dem att skydda kvinnors hälsa. Motståndarna hävdar att de i själva verket är till för att förhindra aborter.

President Barack Obama förklarade att han var nöjd med beslutet. I ett uttalande sade han att restriktionerna i Texas "utgör ett författningsstridigt hinder i vägen för en kvinnas reproduktiva frihet".

"Denna strid är inte över. Nästa president måste skydda kvinnors hälsa. Kvinnor ska inte straffas för att de utövar sina grundläggande rättigheter", skriver den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton på Twitter.

Mycket på spel

Clinton påpekar att under de tre första tre månaderna i år "introducerade delstaterna mer än 400 åtgärder för att begränsa tillgången till abort".

"Dagens beslut är en påminnelse om hur mycket som står på spel i detta val", tillade Clinton med anspelning på presidentvalet i november.

Hennes troliga motståndare i valet, den republikanske affärsmagnaten Donald Trump, har tidigare sagt att kvinnor som genomgår en abort "ska straffas". Hans partikamrat, representanthusets talman Paul Ryan, skriver på Twitter att "vår kamp för att skydda kvinnors hälsa och främja livet inte kommer att stanna" i och med Högsta domstolens utslag som han beklagade.