Fakta: Brexit eller bremain?

Den 23 juni folkomröstar britterna om huruvida landet ska stanna kvar i EU (bremain) eller om landet ska lämna EU (brexit).

Frågan som kommer att ställas till de röstberättigade väljarna över 18 år lyder: "Bör Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?".

Rösterna kommer att räknas efter det att vallokalerna stänger klockan 22, brittisk tid. Valkommissionen har uppskattat att resultatet kommer att tillkännages runt "frukosttid" den 24 juni, alltså på midsommarafton.

Det blir ingen officiell vallokalsundersökning, så kallad exit poll, efter det att britterna sagt sitt i folkomröstningen den 23 juni. Inte heller ska BBC som brukligt göra någon undersökning. I brittiska medier beskrivs orsaken vara svårigheterna att förutsäga utgången av en folkomröstning med tanke på det bristande referensmaterialet.

Men Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik, håller inte med.

– I vanliga val är det otroligt svårt att förutspå resultatet eftersom britterna har ett så speciellt system. Men nu borde det vara relativt mycket enklare, eftersom det gäller varje röst som räknas, säger han till TT.

– Tekniskt sett borde det inte vara så svårt, men de vill bara inte. Varför kan jag inte svara på.

Vill ha egna exit polls

Valresultatet väntas påverka pundet och en indikation på resultatet kan givetvis ge handelsfördelar på den dygnet runt-öppna valutamarknaden. Valresultatet väntas vid "frukosttid" den 24 juni. Flera medier rapporterar att banker och hedgefonder hört av sig till undersökningsföretag, intresserade av att beställa privata vallokalsundersökningar som ska hjälpa dem att tjäna pengar på unik information.

Prislappen för en enkel vallokalsundersökning ligger på omkring 500 000 pund, enligt Financial Times som beskriver det som en betydligt lägre summa än de potentiella vinster som finns att göra.

Valkommissionen tillåter undersökningar som genomförs på dagen för folkomröstningen, under förutsättning att resultaten inte offentliggörs innan vallokalerna har stängt. Annars finns risk för att både väljare och valdeltagande kan påverkas.

De flesta ekonomer är överens om att den brittiska ekonomin, åtminstone kortsiktigt, skulle drabbas negativt av ett EU-utträde, så kallat brexit. Det gör också finansmarknaden känslig för alla signaler om hur landet kommer att rösta. Många investerare vänder sig därför till spelbolag som Ladbrokes och William Hill för att få koll på läget.

Spelbolag säger sitt

Vadslagningsfirmorna hävdar att de kan ge en mer nyanserad bild än vad till exempel opinionsundersökningar ger och oddsen speglar också utvecklingen i realtid. Dessutom lutar företagen sig på forskning som visar att osäkra väljare tenderar att rösta för det alternativ som innebär status quo, i det här fallet att stanna i EU.

Spelbolagen har länge bedömt sannolikheten att britterna röstar för att stanna i EU som stor. Enligt de senaste siffrorna från spelbolaget Betfair är sannolikheten att britterna röstar mot ett brexit 68,5 procent, vilket dock är en nedgång med omkring 10 procentenheter från förra veckan.

En som hellre tittar på oddsen än på opinionssiffror är Paul Lambert, valutahandlare på företaget Insight Investment.

– Betting är marknadens försök att sammanfatta opinionsundersökningar och justera för alla deras svagheter, säger han till nyhetsbyrån Reuters.