Så ser en veckodag på Hinseberg ut

Rutinerna är fasta, man arbetar varje dag och på kvällen tillåts fritidsaktiviteter och möjlighet att vistas utomhus. 

07.45. De intagna väcks av personal. Cellerna låses upp och frukosten serveras i avdelningens kök.

08.30. De intagna går till jobbet, som kan vara i någon av anstaltens verkstäder inom montering, förpackning och textil. Man kan också jobba i park och trädgård eller i anstaltens centralkök, där man diskar, städar och plockar varor. Intagna kan också gå i skolan eller på behandlingsprogram som erbjuds till narkotika- och alkoholmissbrukare. Lönen ligger på 13 kronor i timmen.

11.40. Lunch.

12.30. Arbete/programverksamhet.

15.30. De intagna förflyttas tillbaka till sin avdelning.

16.00. Utevistelse. Alla intagna har rätt till en timmes promenad per dag i dagsljus, på vinterhalvåret mitt på dagen och på sommaren senare beroende på ljuset.

17.15- 19.15. Middag och fritid. Hinseberg har en idrottshall där de intagna kan träna. På kvällarna får de ringa telefonsamtal. De intagna får ta emot besök på helger och torsdagar.

19.45. Inlåsningen påbörjas och klockan 20.00 ska alla celldörrar vara låsta. I cellerna, som är på 10 kvadratmeter, finns toalett, dusch och tv.

Källa: Cissi Karlsson, larmchef på Hinseberg.

Fakta Hinseberg

Anstalten har 80 intagna men plats för 93.

Medelåldern på de intagna är 39.5 år

Yngsta intagna är 20 år

Äldsta intagna är 64 år

Två tredjedelar av personalen är kvinnor, en tredjedel är män.

I Sverige finns 285 platser för kvinnliga intagna. 

På Hinseberg – Sveriges största kvinnofängelse – kan internerna inte se Orange Is The New Black, tv-succén om ett kvinnofängelse i USA, som har premiär på fredag. Men Hellen har läst boken och känner igen vissa saker.

– Den största likheten är att det finns en gemenskap mellan tjejerna. Men det har också gått mot ett tuffare klimat och det blir tajtare och tajtare med regler och säkerhet, säger hon och blickar ut genom fängelsets fönster.

Vid sjön Väringen ligger den före detta herrgården i ett idylliskt landskap. De anställda kallar Hinseberg ett ”minisamhälle”. Här finns bostäder, arbetslokaler, undervisning, sjukstuga och en kyrka. Ett taggtrådskrönt stängsel skiljer anstalten från omvärlden.

Sedan knappt två år sitter Hellen Svensson här på rikets största kvinnoanstalt, med högsta säkerhetsklass. Hon bor på ”Slottet”, en behandlingsavdelning för intagna med alkohol- eller narkotikaberoende. I dag är hon ren, men den där vinterkvällen var hon kraftigt berusad och lämnade krogen med en man hon inte kände.

– När vi kom hem till honom blev han plötsligt fruktansvärt våldsam och hotade mig med yxor och knivar. Jag tänkte: Antingen är det hans eller mitt liv. Överlevnadsinstinkten tog över och det slutade med att jag försvarade mig. Det blev så olyckligt att han dog, berättar hon.

►LÄS MER: Orange is the new black-stjärnans fina ord efter intervjun

Hellen dömdes till åtta års fängelse för dråp och har hittills suttit av en fjärdedel av tiden. Innan hon kom till Hinseberg visste hon ingenting om livet i fängelse. Det blev en tuff omställning.

– Fängelset var helt ny mark för mig, jag hade inte koll på koderna eller språket härinne, säger hon.

Hellen berättar att de intagna använder förkortningar – anstaltens egna – på all personal. Efter ett tag lär man sig också att kommunicera med ögonen eftersom man inte alltid kan prata öppet om vissa saker när någon av de anställda hör på.

– På Parkgården finns det en slags hederskod att man inte pratar speciellt mycket med personalen. Det handlar om att gola och inte gola, är man smart så håller man sig borta från det, säger hon.

Berättar man för personalen om någon medfånge blir man i regel påhoppad. Sedan Hellen förflyttades från Parkgården, där de riksintagna sitter, till Slottet – avdelningen för drogavvänjning – har miljön blivit tryggare och mer accepterande.

– Det är som dag och natt mellan de två avdelningarna. Här sitter vi i gruppterapi och pratar om våra känslor och kan öppna upp oss. Det är ingen som hugger en i ryggen, säger Hellen.

►LÄS MER: Fler kvinnor döms till fängelsestraff

Även om det kan vara tufft i fängelset tycker hon att många får fel bild av kvinnorna som sitter inne. Hellen menar att media bär ett ansvar genom att enbart skildra brottet och våldet – och inte vad som ligger bakom.

– Kvinnan framställs ofta som kallblodig, en som har mördat utan någon anledning, i stort sett. Bakom de här brotten ligger ju ofta tunga tragedier. Det kan till exempel vara en kvinna som har blivit misshandlad av sin man i 20 år, och sedan helt plötsligt en dag så snäpper det till, det blir för mycket.

Hennes egen historia rymmer både misshandel och alkohol- och narkotikamissbruk.

– Jag har blivit slagen flera gånger och legat på sjukhus mer eller mindre sönderslagen. Jag begick även långsamt självmord med drogerna och försatte mig i situationer med män som inte har lärt sig att man inte ska slå kvinnor.

Trots att hon varit drogfri i långa perioder av sitt liv har hon alltid trillat tillbaka in i missbruket. Fängelsetiden har blivit en vändpunkt. Tack vare yoga, meditation och skrivande har hon sakta hittat sig själv.

– Här har jag fått verktygen för att ta reda på vad som saknas och vad jag kan göra åt det. Jag har fått tillbaka mitt liv.

Hellens högra underarm är täckt med en stor tatuering: ”Jag Hellen”.

– När jag kom hit visste jag inte vem Hellen var, men nu kan jag känna att jag är en person, en människa med en identitet som är hel. Och att jag kan fortsätta att leva som en bra människa, det visste jag inte när jag kom hit.