Fakta: Önskemål om statligt stöd

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson har kontaktats av Investors ordförande Jacob Wallenberg inför regeringens forskningsproposition som väntas nästa månad.

Wallenberg är ordförande i Handelshögskoleföreningen och styrelseledamot i Handelshögskolan i Stockholm. Skolans rektor skickade den 28 juni ett mejl till Hellmark Knutssons statssekreterare Karin Röding. Där framgår att Wallenberg har pratat med ministern om "Handelshögskolans eventuella inkludering i den kommande forskningspolitiska propositionen". Rektorn Lars Strannegård förklarar för TT att med det menas att skolan vill ha ändring på att den orättvist nog inte får statliga anslag för forskning.

– Vi önskar att vi ska få stöd från staten när det gäller forskningen och forskarutbildningen, säger han.

Mutlagsexperten Thorsten Cars säger att "det är fullt tillräckligt för att det ska vara ett sådant tjänsteförhållande som innebär att givaren kan tänkas ha fördel av att stå väl med mottagaren genom den här inbjudan" (till Investors fest på lördag).

Även Röding kommer på festen, men Hellmark Knutsson hoppar av.

Fakta: Inbjudan

Så står det i inbjudan till gästerna (översatt från engelska):

"Välkommen att fira Investor 100 år med våra kärninvesteringar och andra vänner!

På ett festligt och avslappnat sätt ’hemma’ på vårt eget Grand Hotel vill vi dela med oss av delar av vår historia, och ta en titt på våra framtida utmaningar och innovationer på temat innovation och genomslag.

Kvällen kommer att erbjuda spännande möten, mat och dryck, underhållning och musik fram till firandet av vårt århundrade vid midnatt! Festen fortsätter långt in på vårt andra århundrade."

De personliga inbjudningarna är ställda "till dig och din partner" och är undertecknade av Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och vd Johan Forssell.

Klädkoden är näst finast på festskalan: black tie (smoking/klänning, övers anm) med en gnutta innovation.

Fakta: Investor i korthet

Grundades 1916 av Stockholms enskilda bank.

Storägare i en rad börsnoterade bolag: Atlas Copco, ABB, SEB, Astra Zeneca, Wärtsilä, Ericsson, Sobi, Electrolux, Nasdaq, Saab och Husqvarna.

Investor har även ett betydande ägande i riskkapitalbolaget EQT.

I Investors bolag Patricia Industries finns en portfölj med ett antal helägda dotterföretag som Mölnlycke Health Care, Permobil, Aleris och 3 Skandinavien.

Investors substansvärde, bolagets nettoförmögenhet, uppgick till 259 miljarder kronor eller 339 kronor per aktie den 30 juni i år, enligt delårsrapporten som presenterades i juli.

Källa: Investor

– Vi kommer att låta regeringskansliet och rättsenheten att titta på vad som är riktigt. Vi ska följa de regler som gäller, det är inga tvivel om det, säger statsministern.

TT: Skulle det vara några problem med att gå dit?

– Det är det jag inte vet, därför ska vi låta dem som kan det här juridiskt titta på det. Vi ska representera på ett korrekt sätt, jag tycker att det är korrekt att regeringen är representerad när Investor fyller 100 år, men vi ska följa de regler som finns, säger statsministern.

Tackat ja

Bland de 1 500 inbjudna finns förutom statsministern även hans regerings- och partikollegor Ibrahim Baylan, Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg, som alla tackat ja.

Tillställningen på Investors eget lyxhotell kostar tio miljoner kronor enligt bolaget, varav hälften går till utställningar för företagen. En fjärdedel går till hotellhyran och en fjärdedel till mingelmat, dryck och underhållning.

Enligt Investor har företrädare för bland andra de egna bolagen, näringsliv i övrigt, regeringen och Alliansen bjudits in.

Det kan vara motiverat för ministrar att delta, anser Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, en ideell näringslivsorganisation mot korruption. Men hon reagerar inte minst på värdet på förmånen.

– Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan ses som måttfullt.

"Rött skynke"

Thorsten Cars, ansedd expert på mutlagstiftningen, håller med om att inramningen är väl lyxbetonad.

– Här är man långt ute i gränslandet. Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt.

Forskningsminister Hellmark Knutsson och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan har dessutom accepterat inbjudan för sin respektive partner.

– Det brukar ju fungera lite som ett rött skynke i sådana här sammanhang. Att man går i tjänsten hör i viss utsträckning till för offentliga tjänster, men det finns ingen anledning att ta med sig partner, säger Cars.

Ändrat sig

Men nu har Hellmark Knutsson ändrat sig.

– Nu har vi gjort en genomgång av hur väl representerad regeringen är så jag kommer att avstå den här gången från att gå, och det gäller naturligtvis min partner också, säger hon till TT.

Hellmark Knutsson säger att orsaken enbart är att så många andra ministrar går, inte att TT uppmärksammat saken.

Hon säger också att hon inte kände till kostnaden per kuvert när hon tackade ja, eller hur många ministrar som ska gå och att hon delar statsministerns åsikter om det är sunt att kontrollera att regelverket följs.

Centerledaren Annie Lööf har tackat ja. Hon tar också med sig sin man, som ska betala sin kuvertkostnad.

– Jag är inte mutbar. Jag har under alla mina år både som näringsminister och aktiv politiker varit väldigt mån om att kunna föra diskussioner med företagsledare.