Fakta
Tre tips till dig som vill bli delegat
Organisationen
Åk med en större organisation, till exempel WHO eller Röda korset. Då vet du att arbetet är tryggt och välorganiserat, och det finns ingen risk att pengarna plötsligt tar slut. 
 
Antagning
Vem som helst skickas inte iväg på uppdragen. Du måste gå ­igenom en antag­ningsprocess innan du blir godkänd och slutligen utbildas för att kunna ­arbeta i fält.
 
Kompetens
Du bör ha kompetens som är av praktisk nytta i ett katastrof­område. Till exempel inom vård, IT och telekom, bygg och el, ­vatten och sanitet, eller logistik.
Birte Abild.

Birte Abild.

Katherine Mueller/IFRC/Röda Korset

Foto:

Sjuksköterskan Birte Abild har alltid velat åka ut i världen och hjälpa utsatta människor. För sju år sedan blev hon delegat för Röda korset, och har sedan dess arbetat i flera katastrof­områden. 

Ett av de tuffaste var Sierra Leone, under ebola­epidemin i höstas.

►LÄS MER: Ebola-vaccin testas i Afrika

−   Då hade världen inte riktigt hunnit reagera än, och landet är otroligt fattigt. De hade inte dräkter och desinfektionsmedel, ­eller möjlighet att isolera sjuka, och många hälso­arbetare var smittade, ­berättar Birte Abild.

Tillsammans med ett ­internationellt team från Röda korset åkte hon ner med material, utbildade den lokala personalen i skyddsrutiner, och hjälpte till att ta hand om sjuka.

►LÄS MER: FN: Vändpunkt i kampen mot ebola

−   Samarbetet, och att vi kunde hjälpa till, är det jag är mest stolt över, säger Birte Abild.

Men dödligheten var ­extremt hög. Ofta kunde hon bara försöka vara nära och göra slutet värdigt.

►LÄS MER: Världsbanken: Kan bli värre än ebola

– Det var det jobbigaste. Att så många dog. Men jag minns också glädjen, och människorna jag arbetade med. Jag är glad att jag åkte ner och har utvecklats otroligt mycket som person, ­säger Birte Abild.

I dag jobbar hon på ett sjukhus i Oslo, men är ­beredd att åka ut igen. 

−   Jag vill bidra och göra skillnad, det var därför jag blev sjuksköterska.