Här finns det stöd i Sverige

Röda korset har, på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, öppnat en nationell stödlinje. Dit kan vem som helst ringa anonymt och utan att samtalet syns på telefonräkningen.

Numret är 020-100 200. Stödtelefonen är öppen på vardagar mellan 9.00-15.00.

Källa: Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism

För tre år sedan fick danska Janne Mortensen det chockartade beskedet via en journalist: hennes son Kenneth hade blivit dödad i Syrien.

– Vi fick inte veta något från myndigheterna. Vi såg på Facebook att han blev utropad till martyr, säger mamman.

LÄS MER: Han köper loss sexslavar från IS

Kenneth konverterade till islam 2002. Med tiden radikaliserades han och drogs in i islamistiska kretsar, berättar mamman. När föräldrarna insåg vad som höll på att hända var det för sent. Försöken att nå fram till sonen var lönlösa.

– Vi visste ingenting. Plötsligt började han prata om World trade center, judar och jag vet inte vad. Det var förfärligt och kom som en stor chock.

Det var den 3 mars 2013 som Kenneth dödades i Syrien. Janne Mortensen säger att hon inte ens visste att sonen befann sig i landet när hon fick dödsbeskedet ett par dagar senare.

– Men jag kan gott se i efterhand på många av sakerna som han har sagt och skrivit till mig att det var något på gång. Han sa hela tiden saker som att ”jag tror att vår tid är bestämd” och att man ”bara ska leva från dag till dag”.

Hon är kritisk till danska myndigheter som hon menar kände till vilka kretsar sonen rörde sig i. Och efter Kenneths död fick hon ta reda på all information på egen hand, berättar hon.

Nu är Janne Mortensen engagerad i Sons and daughters of the world. Ett nätverk för familjer som drabbats av liknande öden.

– När det här hände med Kenneth hade jag inte hört talas om något sådant. Jag visste inte vem jag skulle prata med. Jag fick ingen hjälp från myndigheterna, ingen psykolog eller något.

►LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

Men för lite drygt ett år sedan såg hon ett tv-inslag om Sons and daughters of the world och bestämde sig för att söka kontakt.

– Vad skönt, tänkte jag, vi är inte ensamma. Sedan har vi blivit fler och fler, ett nätverk.

Metro har tidigare pratat med grundaren av organisationen, Karolina Dam, vars son dog som IS-krigare i Syrien.

– Vi måste öppna ögonen och sätta ord på det som pågår. IS ska stoppas, myndigheterna pressas, och föräldrarna ska stöttas. Det är inte humant att behöva vara ensam med allt det här, sa hon då.