Fakta: Valrörelsen i USA

4 oktober: Debatt mellan de båda vicepresidentkandidaterna, Demokraternas Tim Kaine och Republikanernas Mike Pence i Farmville i Virginia.

9 oktober: Den andra debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Tredje och sista debatten i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder

– De beter sig som två bråkande barn. Det är mer energi än annars, men de har inte sagt något som vi inte hört förut.

Studenterna Lauren Aktud och Sierra Poston vid Hofstra universitet om debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. (TT)

Fakta: Republikanernas Donald Trump

Slogan: Gör Amerika stort igen

Profilfrågor: Invandring, nationell säkerhet och jobbskapande.

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Frispråkig miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Hade ingen politisk erfarenhet när han offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli.

Källa: Trumps hemsida, TT:s arkiv

Fakta: Demokraternas Hillary Clinton

Slogan: Starkare tillsammans

Profilfråga: Att stärka medelklassen – genom jobbskapande, betald föräldraledighet och gratis högre utbildning. Nationell säkerhet.

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier

Bara timmar efter att tv-kamerorna stängts av på Hofstra University på Long Island, där debatten ägde rum, reste Trump till Florida och Clinton till North Carolina. Då pågick kampen i amerikanska medier om vem som egentligen vunnit. Båda sidor utmålade sig som segrare, men Republikanerna ifrågasatte varför inte Clinton fick tuffare frågor.

– Han (moderator Lester Holt) frågade inte om e-posten, skandalerna eller Benghazi som hon ställde till, sade Donald Trump i en telefonintervju med tv-kanalen CNN.

Litet lyft

Republikanen anser dock att duellen gick utmärkt och att han är den som har förutsättningarna att bli president. Och sannolikt tycker hans anhängare likadant. Den väl förberedde Clinton pressade Trump, han fick lägga mycket tid på att försvara och förklara sig, men det kan gå hem hos dem som gillar att affärsmannen inte är en klassisk politiker.

– Han kommer knappast att tappa i mätningarna. Clinton kanske får ett litet lyft, men i stort tror jag att det kommer att vara som tidigare, säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University.

Men i Himelfarbs ögon var det den förra utrikesministern som vann drabbningen, med sina väl inövade och ofta skarpa argument.

Taket lyfte

Vid studenternas debattparty i universitetets matsal lyfte nästan taket av jubel när de båda kandidaterna fick in sina bästa femettor. Många skrattade åt Clintons uttalande att Trump "kanske inte är så rik som han säger", när affärsmannen drog ut på svaret om huruvida han tänker visa upp sina deklarationer (det landade i att det kommer att ske när Clinton tar fram 33 000 mejl från sin privata server som Trump säger att hon raderat). Trump fick applåder när han, med huvudet på sned, frågade varför Clinton tänker på reformer först nu – efter 30 år som politiker.

Ordduellen var långt ifrån artig. Den kom också in på den svåra och aktuella frågan om polisskjutningar. Trump, som är för rätten att bära vapen, betonade vikten av lag och ordning. Clinton lovade tuffa tag mot den dödliga "vapenepidemin". Den tidigare utrikesministern argumenterade effektivt för allianser som Nato, som Trump är tveksam till, Så fajtades de om vem som har det temperament och den uthållighet som krävs för att jobba i Vita huset.

Besvikna studenter

Så höll det på, och så kommer det sannolikt att fortsätta fram till valet. Studenterna Lauren Aktud och Sierra Poston hade hoppats på mer utvecklade resonemang och var besvikna.

– De beter sig som två bråkande barn. Det är mer energi än annars, men de har inte sagt något som vi inte hört förut, sade de med en mun.

Amit Hath, som studerar hållbar utveckling, tyckte att duellen var spännande men efterlyste djupare analys om klimatkrisen.

– Om de inte bråkat så mycket hade de kanske haft tid att gå in på detaljer, säger han.

Nästa debatt äger rum den 9 oktober.