Fakta: Republikanernas Donald Trump

Slogan: Gör Amerika stort igen

Profilfrågor: Invandring, nationell säkerhet och jobbskapande.

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Frispråkig miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Hade ingen politisk erfarenhet när han offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli.

Källa: Trumps hemsida, TT:s arkiv

Fakta: Demokraternas Hillary Clinton

Slogan: Starkare tillsammans

Profilfråga: Att stärka medelklassen – genom jobbskapande, betald föräldraledighet och gratis högre utbildning. Nationell säkerhet.

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier

Debatten inleddes med ämnet välstånd och hur jobb ska kunna skapas, i ett USA där inkomstklyftorna är enorma.

Hillary Clinton inledde med att tala om innovation och småföretagande. Men också att det är viktigt med rättvisa löner, betald föräldraledighet, och gratis utbildning.

Donald Trump tog ett internationellt perspektiv. Han pratar om att amerikanska jobb stjäls av Kina och Mexiko, att bolagen flyr. Det får inte hända. Han lovar "enorma" skattesänkningar. Han säger att han vill riva upp frihandelsavtalen.

Känsliga ämnen

Återkommande ämnen som kandidaterna kritiserats för kom tidigt upp till ytan.

Trump lovar lite svepande att offentliggöra sina deklarationer när skattemyndigheten gått igenom dem.

– När hon offentliggör sina 33 000 e-postmeddelanden som hon raderat så ska jag visa mina deklarationer, säger Trump med hänvisning till Clinton och den privata e-postserver hon utretts för.

– Jag gjorde ett misstag som använde en privat e-postserver. Jag skulle inte göra om det. Det var ett misstag och jag tar ansvar för det, säger Clinton. Trump kontrar med att hävda att "det var avsiktligt och vanhedrande".

NBC:s ankare Lester Holt som leder debatten tog upp det delikata ämnet om att Trump drivit den så kallade birther-rörelsen, som ifrågasatte huruvida president Barack Obama var född i USA:

– Jag var den som fick honom att ta fram födelseattesten. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb, säger Trump och lägger till att han tycker sig ha skapat mycket goda relationer med USA:s svarta minoritet.

Trump knappar in

Republikanen Trump har de senaste veckorna knappat in på demokraten Clinton och den förra utrikesministern är enbart 2,8 procentenheter före affärsmannen, enligt den sammanvägning av nationella opinionsmätningar som Real Clear Politics gör.

Analytiker uppskattar att så många som 100 miljoner tittare kan komma att se ordduellen, vilket skulle vara i nivå med finalen i den amerikanska fotbollsligan Super Bowl.