Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

48,1 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan 44,3 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton leder i de flesta av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet, men Trump har övertaget i viktiga Ohio. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 205 och Trump 165. När det gäller 168 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 39 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 58 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 43 procent en positiv syn medan 55 procent är negativa.

64 procent av amerikanerna anser att USA utvecklas i fel riktning och bara 15 procent anser att kongressen gör ett bra jobb.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Fakta: Tim Kaine

Tim Kaine är född 1958 i Minnesota. Han har en examen i juridik från prestigeuniversitetet Harvard. Han var borgmästare i Richmond i Virginia 1998–2001 och delstatens guvernör mellan 2006 och 2010.

Kaine valdes in i USA:s senat 2012 där han bland annat sitter i försvars- och budgetutskottet samt i utrikesutskottet. Katoliken Kaine är en av få i senaten som pratar flytande spanska, efter att ha varit missionär i Honduras.

Tim Kaine är gift med Anne Holton, som han har tre barn med. Han älskar friluftsliv, att läsa och att spela munspel med bluegrass-band.

Källa: Kaines hemsida, The New York Times

Fakta: Mike Pence

Mike Pence är född 1959 i Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University School of Law.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som programledare i radio och tv mellan 1992 och 1999. Han var kongressledamot för sin hemstat i tolv år och ledde bland annat Republikanernas partiutskott i representanthuset. 2013 tillrädde han som guvernör för Indiana.

Som tonåring var Pence demokrat, men han bytte sida och blev republikan efter att ha hört ett tal av den tidigare presidenten Ronald Reagan.

Mike Pence är gift med Karen Pence, tillsammans har de tre barn.

Källa: In.gov, NBC

Republikanen och Indianaguvernören Mike Pence lyckades dock behålla en lugn och resonerande ton och utsågs av flera bedömare till vinnare.

– Det finns många oroliga republikanska väljare som känt osäkerhet om Donald Trump kan klara av uppdraget. Mike Pence framstod som den person som kan hålla Trump i schack, konstaterar Frida Stranne, USA-expert vid Halmstad högskola och Uppsala universitet.

"Liten och mobbande"

I stället var det Virginiasenatorn och demokraten Tim Kaine som blev den främste kamphunden. Han avbröt ständigt och ställde Pence till svars för Trumps kontroversiella uttalanden om bland annat mexikaner och kvinnor, vilket Pence manövrerade undan genom att säga att Trump inte är någon slipad politiker.

Ian Higham, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att Kaines offensiva stil var ett sätt att komplettera Clintons lugnare framtoning.

– Hillary kan inte gå till attack på samma sätt, för då kommer hon ses som en "arg kvinna" – det finns en genusaspekt i det, säger han.

Men Pence sade att Clintonkampanjen gjort sig känd för "en lavin av förolämpningar".

Sakpolitiskt brände det till mest när kriget i Syrien och Ryssland kom upp på agendan. Trump har tidigare hyllat president Vladimir Putin, nu kallade hans vicepresidentkandidat Putin för "en liten och mobbande ledare".

– Ryska provokationer måste mötas med amerikansk styrka, sade Pence och tillade att USA måste vara berett att attackera militära mål i Syrien som (Rysslands allierade) Assadregimen kontrollerar.

Frågan är dock hur synkade Pence och Trump är, om hans uttalanden även speglar hur affärsmannen skulle agera.

Uppskruvat

Ett annat hett ämne var Trumps skatter, efter avslöjandet att denne kan ha utnyttjat lagar så att han sluppit att betala inkomstskatt i 18 år.

– Briljant. . . Donald Trump har skapat tiotusentals jobb och betalat arbetarnas löner, sade Pence efter upprepade frågor från Kaine.

Med bara fem veckor kvar till valet och fyra dagar till nästa presidentkandidatsdebatt har tonen skruvats upp mellan Clinton och Trump. Donald Trumps opinionsstöd har fallit efter en ojämn insats i den första debatten och lynniga uttalanden om bland annat viktökning hos en deltagare i en skönhetstävling samt antydningar om att krigsveteraner med posttraumatisk stress inte är starka. Den förra utrikesministern å sin sida tampas med att hon inte uppfattas som pålitlig samt svårigheter att skapa entusiasm i traditionella demokratiska väljargrupper som unga och kvinnor.