– Vi kommer att slåss för vår plats i Europa.

Angus Robinson från skotska nationalistpartiet SNP varslar om att ett brittiskt nej till EU kommer att följas av krav på en ny folkomröstning om självständighet för Skottland. (TT)

Fakta: Folkomröstningen i Storbritannien

Storbritannien håller i sommar en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, där valet står mellan "kvarstå som medlem i EU" eller "lämna EU". Regeringen har medvetet valt att inte använda ja och nej som svarsalternativ, eftersom det ansetts kunnat påverka utgången.

Röstberättigade är samtliga brittiska medborgare över 18 år, förutom dem som flyttat utomlands före 2001. Även invånarna i Gibraltar får rösta, liksom medborgare från Malta, Irland och Cypern som är stadigvarande bosatta i Storbritannien. Andra EU-medborgare bosatta i Storbritannien får dock inte rösta.

Vallokalerna stänger kl 23, svensk tid, på valdagen den 23 juni. Det slutliga resultatet ska presenteras i Manchester.

Fakta: Lämna eller stanna?

Om britterna röstar för att stanna i EU i folkomröstningen den 23 juni kommer uppgörelsen från den 19 februari om en ny relation till EU som förhandlats fram med övriga länders stats- och regeringschefer att omedelbart träda i kraft. För vissa av delarna innebär det att EU-kommissionen genast kommer att lägga fram vissa lagförslag, som sedan medlemsländerna och EU-parlamentet formellt behöver godkänna.

Om britterna röstar för att lämna EU så skrotas omedelbart februariuppgörelsen, inklusive de delar som gäller för övriga EU-länder om exempelvis möjligheten att betala lägre barnbidrag till utlandsbaserade. I stället vidtar förhandlingar om detaljerna i utträdet. Om parterna inte kommer överens på annat sätt utträder sedan Storbritannien automatiskt två år efter att man skickat in sin ansökan om att få lämna unionen.

Visserligen leder "stanna kvar"-sidan över "lämna" med 48 procent mot 33 i den färskaste opinionsmätningen inför folkomröstningen den 23 juni. Men nästan lika klart såg det å andra sidan ut inför folkomröstningen om självständighet i Skottland häromåret, där en solklar nej-ledning inom ett halvår förvandlades till fördel för ja.

I slutändan blev det ändå nej i Skottland – men först sedan både regering och opposition i Storbritannien gemensamt hårdspurtat med alla sina resurser.

Så lär det inte bli i EU-frågan där framför allt Konservativa partiet, men också Labour, är djupt splittrade mellan för och emot.

Stöd från Corbyn

Partiledarna är dock för.

– Storbritannien blir starkare, säkrare och bättre av att stanna kvar i ett reformerat EU, talade premiärminister David Cameron inför det brittiska parlamentet på måndagen och betonade samtidigt att folkomröstningen är definitiv – att först säga nej och sedan försöka förhandla om är inget alternativ.

– Vi är övertygade om att en röst för att stanna kvar är bäst för folket, sade i sin tur Labour-ledaren Jeremy Corbyn, som ändå är kritisk mot Camerons uppgörelse med EU.

– Vi diskuterar kontinentens framtid – varpå en konservativ engelsman har förvandlat det till att handla om barnbidrag, sade Corbyn.

Skottland varnar

Brexit – att lämna EU – kan luta sig mot stödet från merparten av de stora Englandsbaserade tidningarna. Här finns i övrigt en brokig samling av EU-kritiker från de etablerade partierna, men också till vänster om vänster och höger om höger. Spektakulära personligheter som Ukip-ledaren Nigel Farage och Londons borgmästare Boris Johnson bidrar ytterligare till att lyfta intresset.

Bremain – att stanna kvar – stöds av näringslivet och de tyngsta regeringsföreträdarna som Cameron och finansminister George Osborne.

Utöver Labour säger även skotska nationalistpartiet SNP ja till EU och får en nyckelroll i debatten. En brittisk nej-röst kan leda till att England och Skottland går skiljda vägar.

– Om vi tvingas ut ur EU så är jag säker på att Skottland kommer att kräva en andra folkomröstning om självständighet. Vi kommer att slåss för vår plats i Europa, talade SNP:s gruppledare Angus Robinson.