Bakgrund: Trumps angrepp mot Clinton

Några av de punkter som Republikanerna och Donald Trumps kampanj använder sig av gentemot motståndaren, Demokraternas Hillary Clinton.

Den privata epostserver Clinton hade i hemmet i Chappaqua i New York under sin tid som utrikesminister. Hanteringen har varit föremål för flera utredningar och den bristande säkerheten har kritiserats av landets generalinspektör. Clinton har lämnat över mer än 50 000 mejl till utrikesdepartementet för granskning, i dagarna uppdagades ytterligare 15 000 tidigare okända mejl.

Donationer till Clintonstiftelsen. Efter sin tid i Vita huset har Bill Clinton främst arbetat med filantropi via stiftelsen Clinton Foundation. Hillary Clinton kritiserats för eventuella kopplingar mellan donationer till stiftelsen och den politik som hon förde under sin tid som utrikesminister, bland annat i en bok som en konservativ akademiker och tidigare Sarah Palin-rådgivare skrivit.

Talen på Wall Street. Efter att ha slutat som utrikesminister 2013 höll Clinton flera betalda anföranden för landets storbanker och hon har hittills inte redogjort för sina arvoden. Trump menar att hon som president skulle gå bankernas ärenden.

Benghaziattacken. Den dödliga attacken mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen 2012 skedde under Clintons tid som utrikesminister. Hennes eventuella ansvar för den, om riskerna utvärderats och om säkerheten var tillräcklig, har utretts upprepade gånger. Clinton har bland annat deltagit i ett elva timmar långt förhör i kongressen.

Hälsan. Nu sprids ogrundande rykten om att Clinton inte skulle ha återhämtat sig från den hjärtskakning och blodpropp hon hade 2012, att hon inte skulle vara stark nog att bli president.

I ett svepande tal i Ohio under natten mot tisdagen målade Trump en mörk bild av Hillary Clinton, som han kallade korrupt, och lovade att tillsätta en särskild åklagare som ska utreda Clintons tid som utrikesminister om han blir president.

– Jag blir alltmer chockad över omfattningen av Clintons kriminalitet, ropade Trump ut över åhörarna.

"Vill vara macho"

Uttalandet möttes med såväl avsky som medhåll i det djupt polariserade USA. Redan i våras började Trump kalla Clinton för "Crooked Hillary" (Ohederliga Hillary). Och de senaste månaderna har antydningar om att demokraten skulle vara sjuklig, och inte ha hämtat sig från den hjärnskakning och blodpropp hon hade 2012, satts i omlopp. I ett mejl från Trumpkampanjen på tisdagen noteras att det gått 262 dagar sedan Clinton höll en presskonferens.

– Trump försöker framhålla sig som macho. Han talar ofta om sin styrka och uthållighet – och hennes svaghet, konstaterar docent Ann Towns som forskar om genus och internationell politik på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

– Könsfrågan figurerar i alla politiska kampanjer. Mellan raderna säger Trump att han är en viril man och hon en torr tant.

Clintonkampanjen å sin sida har valt att i princip enbart använda Donald Trumps egna ord emot honom. I en intervju med tv-kanalen ABC viftade Clinton bort anklagelserna om dålig hälsa som "knasiga" men lade till att Trump verkar vara "frisk som en häst".

Ändrad retorik

Hälsofrågan är dock bara en av flera återkommande punkter som Trumpkampanjen strategiskt använder sig av när den beskriver Clinton. Den framhåller även hennes talaruppdrag för storbankerna på Wall Street, den dödliga attacken mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen 2012 (som skedde under Clintons tid som utrikesminister), uppgifter om att donatorer till Clintonstiftelsen fått politiska fördelar av Clintons utrikesdepartement samt den privata e-postserver hon hade i sitt hem i New York.

– Anklagelser om maktfullkomlighet och korruption kommer även från läger inom Demokraterna, bland dem vissa vänsterdemokrater. Men från Clintonsidan brukar man säga att ingen granskats så mycket som hon, påpekar Towns.

Påhoppen är till viss del vardag under en presidentvalskampanj, och sker i ljuset av att Clinton opinionsmässigt har en rejäl ledning över Trump. Men Towns oroas över den förändrade retoriken, hur det tuffa tonläget påverkar den politiska kulturen på sikt.