Fakta – Hillary Clinton

Ålder: 67
Yrke: Före detta senator, före detta utrikesminister
Huvudfrågor: Rättvisefrågor, säkerhetspolitik, hbtq-frågor, rasism
Opinionsstöd nationellt 1 februari: 51,6 procent

Hillary Clinton har varit USA:s första dam, senator för New York och amerikansk utrikesminister. Efter att ha förlorat primärvalet mot Barack Obama 2008 försöker Hillary Clinton nu igen, med en ännu mer imponerande resume. 

Hillary Clinton har ett helt politiskt liv bakom sig, och är efter sina år som utrikesminister trovärdig i frågor som rör utrikespolitik och internationell säkerhet. Samtidigt har hon ett stort stöd bland USA:s minoriteter och ses som en förkämpe i frågor som rör antirasism och hbtq-personers rättigheter.

Hillary Clinton har sedan hon utlyste sin kandidatur lett stort i loppet, men har samtidigt mött mycket kritik för att hon använt en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister och för att hon anses som otrovärdig och för kopplad till den banksektor hon säger sig vilja tämja.

Fakta: Ted Cruz

Ålder: 45
Yrke: Senator, jurist
Huvudfrågor: En friare ekonomi, religion, IS
Opinionsstöd nationellt 1 februari: 19,6 procent

Ted Cruz har i Washington, där han sedan 2012 sitter i USA:s senat, gjort sig känd som en bråkstake. Han har gjort allt för att försvåra för Barack Obama, och bidrog bland annat till den temporära nedstängningen av den amerikanska statsapparaten 2013.  

Cruz är skicklig debattör och en ideolog med stark förkärlek för en så liten stat som möjligt. Han är också starkt troende och har vunnit mycket stöd bland USA:s mest kristna. Under större delen av primärvalskampanjen har han hållt sig i god ton gentemot Trump, men har sedan kommit att segla upp på en andraplats och därmed också hårdnat i sin kritik mot affärsmannen.

Cruz ses som mer av en "riktig" konservativ än vad Trump gör, men anses vara dogmatisk och svår att förhandla med – någonting som gjort många republikaner rädda för att han skulle förlora hårt i ett presidentval. 

Amerikanska valet – viktiga datum

1 februari – Iowa, den första staten som röstar, håller sitt nomineringsmöte

9 februari – New Hampshire har sitt primärval

20 mars – Republikanerna håller sitt primärval i South Carolina

27 mars – Demokraterna håller sitt primärval i South Carolina

1 mars – Supertisdagen, Super Tuesday, äger rum. Totalt tolv delstater håller val då.

18-21 juli – Republikanerna håller sitt konvent och deras kandidat utses officiellt

25-28 juli – Demokraterna håller sitt konvent

8 november – USA håller sitt presidentval

20 januari 2017 – den nya presidenten installeras

Källa: Realclearpolitics.com

Med 1680 av 1681 vallokaler räknade var det vid tiotiden svensk tid till slut klart att det var Hillary Clinton, USA:s tidigare utrikesminister, som vunnit det första demokratiska valmötet i delstaten Iowa. Det rapporterar bland annat Wall street journal.

Resultatet var oväntat jämt, och Clinton mötte stort motstånd från Vermontsenatorn och socialdemokraten Bernie Sanders vars opinionssiffror växt stadigt de senaste månaderna. Slutresultat ser i skrivande stund ut att vara 49,9 procent till Clinton och 49,5 procent till Sanders. 22 av de delegater som senare väljer den slutgiltiga kandidaten under konventet i juli gick till Clinton och 21 till Sanders.

► LÄS MER:  Så kan Hillary Clinton bli nästa president

– I natt ser vi en vinst för modiga konservativa över hela Iowa och för modiga konservativa över hela nationen, sa Cruz i sitt vinnartal.

Donald Trump, som tidigare såg ut att ta hem vinsten i Iowa, tog förlusten med oväntat ödmjukhet.

– Vi kom på andra plats och jag vill berätta något, jag är hedrad. Jag vill gratulera Ted, sa han enligt Politico.

 LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Ted Cruz vinst betyder dock inte att det blir han som garanteras rollen som republikanernas presidentkandidat. Både Mike Huckabee och Rick Santorum, som vann valet i Iowa 2008 respektive 2012, kom sedermera att förlora det republikanska primärvalet. Och redan den 8 februari hålls primärvalet i New Hampshire där Trump ser ut att vinna stort.

En stor skräll stod Floridasenatorn Marco Rubio, som många ser som det republikanska etablissemangets sista hopp, för. Med 23,1 procent av rösterna hamnade han bara kort efter Donald Trump.

Primärvalet innebar också att Republikanernas Mike Huckabee, tidigare Arkansasguvernör, och Demokraternas Martin O'Malley, tidigare Marylandguvernör, avslutar sina kampanjer efter låga resultat.

► LÄS MER: Det här behöver du veta om valet i USA