Fakta: Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 och har en juristexamen från Yale University. Vid Yale mötte hon sin make, Bill Clinton. De två flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. Tillsammans har de dottern Chelsea.

Demokraten Hillary Clinton var landets första dam 1993—2001, då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade till 2013.

Hon kandiderar nu för att bli Demokraternas presidentkandidat i valet den 8 november, bland annat genom att framhålla sig som en kämpe för medelklassen.

Källa: TT:s arkiv, Clintons hemsida

Det var under ett kampanjmöte i Kentucky i söndags som den förra utrikesministern refererade till: "min man, som jag kommer att göra till ansvarig för återhämtningen av vår ekonomi – för han vet vad han gör". Tidigare har hon sagt att maken måste "sluta vara pensionär och bli chef för jobbskapandet".

Inte minister

Uttalandena har fått flera experter att höja på ögonbrynen. Förvisso har USA:s ekonomi sällan varit i så god form som när Bill Clinton avgick 2001, men en "förste gentleman" som operativ med ett så viktigt uppdrag har ingen i Washington DC har erfarenhet av.

Hillary Clinton har svarat nekade på frågan om huruvida maken skulle få en ministerpost i en framtida regering. Hennes medarbetare säger till tidningen The New York Times att det handlar mer om att fokusera på särskilt drabbade områden som "industribältet" (the Rust Belt, som sträcker sig från New York genom Pennsylvania, West Virginia, Ohio, Indiana och Michigan bort mot Illinois och Wisconsin). Frågan är hur ett sådant uppdrag gifter sig med det som Clintons presumtiva finansminister och ekonomiska råd lär får.

– Det finns ett praktiskt pussel att lösa, hur en sådan här roll passar ihop med ministrarna, vars jobb är att fokusera på ekonomin, konstaterar Austan Doolsbee, ekonomisk rådgivare till president Barack Obama och professor vid University of Chicago.

Miljontals jobb

Under Bill Clintons tid i Vita huset balanserades statsbudgeten och över 22 miljoner jobb skapades. Enligt nyhetskanalen CNN är det fler än det sammanlagda antalet jobb som tillkommit under de fyra senaste republikanska presidenternas 22 år vid makten.

Men Clinton hade hjälp av internets snabba framväxt. Och det finns kritiker som menar att hans ekonomiska politik, bland annat avregleringen av banksektorn och undertecknandet av frihandelsavtalet Nafta, bäddade för problem som kom senare i form av härdsmälta på Wall street, bolånebubbla och arbetslöshet. Oavsett kritiken kan det vara lättare för Hillary Clinton att sälja minnena av makens högvarvsekonomi än en fortsättning på partikamraten Barack Obamas finansiella politik till väljarna.