Fakta: Falcon 9

Falcon 9 är en tvåstegsraket som tillverkas av det privata företaget Space X.

Företaget blev 2012 det första kommersiella bolaget som besökte den internationella rymdstationen ISS.

Det första raketstegets nio motorers kraft motsvarar den av fem jumbojetplan av typen 747. Den brinner i 162 sekunder innan den lossnar, och sedan landar på en flytande plattform.

Den här gången bar Falcon 9 med sig kapseln Dragon, med 3,1 ton förnödenheter och en uppblåsbar modul som tillfälligt ska kopplas på ISS och som astronauterna ska testa.

Källor: Space X, Reuters.

Det blev femte gången gillt för miljardärentreprenören Elon Musk och hans Space X när de på fredagskvällen svensk tid lyckades landa huvudsteget av deras Falcon 9-raket på en obemannad plattform i Atlanten.

Raketen för med sig förnödenheter till internationella rymdstationen ISS.

I en webbsändning kunde intresserade till öronbedövande jubel från kontrollrummet se raketsteget bromsa in och med precision landa stående på plattformen.

– Raketen landade i stället för att göra ett hål i skeppet eller ramla omkull, så det tyckte vi verkligen var uppmuntrande, sade Musk till reportrar efteråt.

Har kraschat tidigare

Tidigare försök har misslyckats, bland annat har raketen kraschat på plattformen. I juni förra året exploderade hela raketen två minuter efter start, vilket förstörde både den och förnödenheterna.

Målet är att den jättelika bränsleenheten, som vanligtvis bara faller ner i havet, ska kunna återvinnas och spara pengar och miljö i den kostsamma rymdindustrin.

Enligt Musk ska nu tekniker undersöka raketdelen, och förhoppningen är att kunna återanvända den redan i juni. Enligt Musk kostar en raket 60 miljoner dollar att bygga, medan att fylla den med bränsle kostar omkring 300 000 dollar.

Grattis från Obama

Eric Stallmer, ordförande för intresseorganisationen Commersial Spaceflight Federation har stora förhoppningar.

– Jag tror att det finns potential att spara 30 procent av uppskjutningskostnaden, och den andelen kommer att fortsätta att minska i och med den här framgången, säger han till LA Times.

Amerikanska presidenten Barack Obama gratulerade via Twitter:

"Grattis Space X för att ha lyckats att landa en raket i havet. Det är på grund av innovatörer som ni och Nasa som USA fortsätter att ha ledningen i rymdutforskning".