Fakta: Opinionsläget i Spanien

Inför parlamentsvalet på söndag indikerar de sista opinionsmätningarna att Spanien får ett helt nytt politiskt landskap.

Regerande konservativa Partido Popular (PP) fick 44,6 procent i valet 2011 och därmed, tack vare en slags hävstång i valsystemet, egen majoritet i parlamentet. Nu pekar mätningarna på 25–30 procent.

Partido Socialista Obrero Español (PSOE) miste regeringsmakten 2011 efter att bara ha fått 28,8 procent. I år väntas 20–22 procent.

Två uppstickare har tillkommit. Mätningarna ger mittenhögerpartiet Ciudadanos 18–21 procent och vänsterrörelsen Podemos 15–19 procent.

De småpartier som finns antas få stå utanför regeringsbildningen.

Fakta: Valet i Spanien

Efter general Francisco Francos död 1975 övergick Spanien till demokrati byggd på författningen från 1978.

Parlamentet (las cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärministern.

I kongressen står 350 platser på spel. Egen majoritet kräver alltså minst 176 platser.

Valkretsarna består av landets 50 provinser samt de nordafrikanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Valsystemet gynnar små provinser (krävs färre röster per mandat), stora nationella partier samt partier som är starka i en region.

Valdeltagandet var 71,7 procent i parlamentsvalet 2011.

Fakta: Mariano Rajoy, 60 år

Jurist, född i Santiago de Compostela.

Började sin politiska karriär 1981 i högerpartiet Alianza Popular (AP), grundat 1976 av förre Francoministern Manuel Fraga. AP bytte 1989 namn till Partido Popular (PP).

Vice premiärminister 2000–2003 i José María Aznars regering.

PP:s partiledare 2004 och oppositionsledare till valet november 2011.

Premiärminister och regeringschef sedan december 2011. Leder en majoritetsregering, har nu sträckt ut en hand mot Ciudadanos.

PP har störst röstandel bland dem över 55 år och på mindre orter.

Fakta: Pedro Sánchez, 43 år

Ekonom, född i Madrid.

Arbetade inom lokalpolitiken i Madrid 2004–2009 för Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

Tog plats kongressen (i parlamentet) 2009, en plats han miste efter PSOE:s katastrofval 2011.

Återvände till universitetet och avslutade sin doktorsgrad.

Kom in i kongressen igen 2013 som ersättare.

Vald till generalsekreterare i PSOE 2014. Har arbetat mycket med att ena partiet.

Fakta: Albert Rivera, 36 år

Jurist, född i Barcelona.

Efter ungdomsår i högerpartiet PP medlem och numera partiledare i Ciudadanos (Medborgare), ett parti grundat 2006 i Katalonien (Ciutadans på katalanska) som motståndare till en självständighet som skulle göra regionen till ett eget land.

Ciudadanos brukar etiketteras som mitten, centerhöger, socialliberalt och liknande. Uttalat marknadsvänligt. Vill fånga upp de väljare som är missnöjda med de etablerade partierna men anser att Podemos är för radikalt. Kräver skarpa åtgärder mot korruptionen för att ge sitt stöd åt endera PP eller PSOE.

Fakta: Pablo Iglesias, 37 år

Statsvetare, född i Madrid.

Karismatisk universitetslärare som leder tv-showen La Tuerka och ofta syns i andra tv-sammanhang.

Tidigare kommunist. Har studerat nordisk socialdemokrati. Har bländats av "chavismen" i Venezuela, vilket han numera tonar ner.

Partiledare för vänsterpartiet Podemos (Vi kan) som bildades i januari 2014, med ursprung 2011 i den vänsterinriktade protestvågen "15-M-rörelsen" och "De upprörda". Bekämpar åtstramningar, korruption och den rekordhöga arbetslösheten.

I maj 2014 vann Podemos 8 procent av rösterna i EU-valet och Iglesias tog en plats i EU-parlamentet. Det enda av de större rikspartierna som förordar en folkomröstning i Katalonien om självständighet.

I flera årtionden har konservativa PP och socialistiska PSOE växlat vid makten i ensamt majestät. Denna tvåpartiepok upphör med all säkerhet på söndag. Ytterligare två spelare har blandat sig i leken: Mittenhögerpartiet Ciudadanos (Medborgare) och vänsterrörelsen Podemos (Vi kan).

Alla fyra partier är så stora att de kan komma att utgöra regeringsunderlag. Men hur är ovisst. Väntar koalition, pakter eller rentav minoritetsregering?

Oavsett vilket lär spanjorerna på måndag vakna upp i en helt ny politisk situation – såvida inte opinionsmätningarna hamnat totalt snett.

Inget annat likt

En spansk valrörelse är verkligen inte som en svensk. Den första och enda (!) debatten mellan premiärminister Mariano Rajoy (PP) och partiledaren Pedro Sánchez (PSOE) hölls sent i måndags kväll.

Det var ingen vacker syn.

Utmanaren Sánchez flög direkt på Rajoys strupe med de korruptionsavslöjanden som plågat PP svårt på senare år. Att PSOE också dragits med korruptionsskandaler besvärade inte Sánchez.

Sluggerfesten slutade med ömsesidiga anklagelser om lögner och ohederlighet. Hån och oförskämdheter ven i den gråtrista studion hos spanska tv-akademien.

Mot korruptionen

Många spanska analytiker drog slutsatsen att den föga statsmannalika duellen gynnat de oinbjudna ledarna för uppstickarpartierna Ciudadanos och Podemos, Albert Rivera respektive Pablo Iglesias.

I vad mån kan vi inte veta eftersom de sista tillåtna opinionsmätningarna publicerades före debatten.

Rivera och Iglesias står långt ifrån varandra ideologiskt, men delar ambitionen att göra upp med korruptionskulturen och det politiska etablissemanget (läs PP och PSOE). Efter debatten var de förnöjt överens om att tvåpartisystemet spelat ut sin roll.

– Det var epilogen på en epok. Vi såg två kandidater fångade i det förflutna. Låt folket döma, sade Iglesias enligt Europa Press.

Stor osäkerhet

PP kommer in på upploppet som största parti och spås nå 25–30 procent. Efter mandatperiodens nedskärningar och impopulära reformer pekar Rajoy nu på goda tillväxtsiffror och att recessionen är över. Fast arbetslösheten är ännu låst över 20 procent.

Valspurtens stora frågetecken är den mycket höga andelen osäkra väljare.

– Nu finns det fler partier vilket komplicerar för väljaren att avgöra var rösten gör mest nytta. Man måste beakta olika koalitionsalternativ, som knappt alls har behandlats i debatten, säger Jakob Lewander, Spanienexpert och statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Ett annat ämne lite i skymundan är Kataloniens oförutsägbara självständighetsprocess, som på grund av interna maktkamper i Barcelona tagit ett slags paus.

– I tv-debatten slängde Rajoy och Sánchez siffror i ansiktet på varandra och tassade runt den katalanska frågan, konstaterar Jakob Lewander.