Efter händelsen har den belgiske Parisambassadören blivit uppkallad till den franske inrikesministern för att denne ska få "en förklaring" och kunna "uttrycka sitt missnöje", enligt det franska inrikesdepartementet. Vidare rapporteras att franska myndigheter fördömer "initiativet å det starkaste".

Fransk polis uppger att de båda belgiska poliserna greps i gränsstaden Nieppe. De hade då hjälpt 13 irakiska och afghanska migranter över gränser.

Den franska polisen säger att flyktingarna trodde sig vara på väg till den franska staden Calais, för att ta sig vidare till Storbritannien, när de insåg att de hamnat i Belgien. De fick hjälp att ta sig tillbaka till Frankrike i ett polisfordon, men de båda hjälpsamma belgiska poliserna anklagas nu för att ha brutit mot regler om hur sådant ska gå till.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon förnekar dock att landets ambassadör har blivit kallad till den franske inrikesministern, och han säger att det inte är någon stor sak.

– De kom in på franskt territorium eftersom de inte såg exakt var gränsen går, säger Jambon som uppger att gränsmarkeringen i gatan inte var särskilt tydlig.