Fakta: Beroende av frivillig hjälp

På flera håll har frivilliga hjälporganisationer startats för att ge hjälp till nyanlända flyktingar. Dels omedelbar hjälp med mat och mediciner vid ankomsten, dels med exempelvis kläder för svenskt klimat.

Den som söker asyl, och inte själv har pengar, kan ansöka om ett särkilt bidrag hos Migrationsverket för att köpa exempelvis vinterkläder. Varje ansökan prövas individuellt, och bidragets storlek utgår från second hand-priser på orten. Men väntetiderna för prövningen kan variera kraftigt mellan olika mottagningsenheter hos Migrationsverket.

Migrationsverket hänvisar också ofta till frivilliga hjälporganisationer för hjälp med kläder och prylar. Men Migrationsverket kan inte ta emot saker som människor vill skänka.

Källor: Refugees Welcome, Migrationsverket

– Vi har inget lager. Vi kan bara ta emot det som får plats på våra klädstänger på Centralstationen, och det som asylboenden specifikt efterlyser, säger Tina Morad på hjälporganisationen Refugees Welcome i Stockholm.

Ändå är det massor av människor som vill skänka. Och behoven är enormt stora, berättar hon.

– Många som kommer har bara tunna kläder och flip-flopskor. Vinterkläder och vinterskor till både barn och vuxna behövs, säger hon.

Men kruxet är alltså lagerhållning och transporter.

– Vi kan inte ta på oss att hyra en lokal för tusentals kronor varje månad, när vi driver vår verksamhet med donationer. Pengarna vi får ska gå till mat och mediciner, säger hon.

Problemet delas av flera andra frivilliga hjälporganisationer som startats för att hjälpa nyanlända människor i höst, berättar hon. Särskilt i storstäderna, där lokalhyrorna är dyra.

– Kanske har vi en lösning. Vi har en plan där näringslivet skulle kunna hjälpa till. Men vi behöver en långsiktig lösning. Det här är inte bara fråga om en månad eller två, säger Tina Morad.