Fakta: Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud är född och uppvuxen i Brysselförorten Molenbeek, ett socialt utsatt område som figurerat i ett flertal utredningar av terrordåd och terrorplaner.

Hans far, som kommer från Marocko, har beskrivit Abdelhamid Abaaoud som en skötsam pojke som efter avslutade studier blev affärsman, men som sedan radikaliserades.

2013 försvann han och dök senare upp i Syrien, där han misstänks ha stridit för extremistgruppen Islamiska staten (IS).

28-åringen, som i en del medier sägs vara 27 år, har av flera säkerhetstjänster kopplats samman med en rad terrorbrott.

Källor: Reuters, AFP, New York Times.

"Det var den kropp vi hittade i byggnaden, genomborrad av kulor", meddelade åklagaren, enligt Reuters, i ett uttalande där man slutligen kunde bekräfta att Abaaoud dödats i onsdagens tillslag mot en lägenhet i Parisförorten Saint Denis.

Över 5 000 skott ska ha avlossats under den sju timmar långa eldstriden.

Inblandad i attentatsförsök

Abaaoud, som tros ha varit ledande bakom dåden i Paris, var även inblandad i fyra av sex avvärjda attacker i Frankrike sedan i våras, sade den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve på en pressträff. Cazeneuve uppgav också att Frankrike fick information från andra europeiska länder om att han tagit sig in i Europa först två dagar efter Parisattackerna.

I en av de sex avvärjda attackerna förekom ett falskt svenskt pass. Enligt den franske inrikesministern har en terrormisstänkt person med ett falskt svenskt pass förhörts i Istanbul.

Amerikanska underrättelsetjänster varnade redan i maj i en rapport för att Islamiska staten (IS) utvecklat möjligheten att utföra den typ av attacker som genomfördes i Paris. I rapporten redogörs för hur belgiska myndigheter i januari utredde ett nätverk av misstänkta terrorister där Abaaoud pekats ut som påstådd ledare.

"Finns många personer"

Lärdomen från utredningen var att "gruppen kan ha utvecklat möjligheten att genomföra mer komplexa operationer i väst".

Även om den förmågan nu kan ha minskat med Abaaouds död så kvarstår det överhängande hotet om nya attacker i Europa, enligt Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Jag tror att det finns många personer som kan fylla motsvarande roll som han hade, säger han.

– Framför allt brittisk och fransk säkerhetstjänst avvärjer attentat mer eller mindre regelbundet. Det här är något som är mycket större än kretsen kring Abaaoud.

Manar säkerhetsrådet

Att han lyckats flyga under säkerhetstjänsternas radar, trots att han kopplats ihop med en rad tidigare dåd, är uppseendeväckande, menar Hyllengren.

– Det tyder på att de som är i Syrien lär sig en hel del hantverksskicklighet, inte bara i att hantera vapen, men också i att kommunicera på ett sådant sätt att man undgår myndigheterna.

På torsdagen slog belgisk antiterrorpolis till mot flera platser i Bryssel-regionen och grep nio personer. Flera av räderna uppges vara kopplade till Bilal Hafdi, en av självmordsbombarna i Paris.

Frankrike manar nu FN:s säkerhetsråd att bemyndiga alla länder att vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att bekämpa IS, eller ISIL som gruppen ibland kallas. I ett förslag till resolution från rådet skriver Frankrike att FN:s medlemsländer bör "fördubbla och koordinera sina ansträngningar för att förebygga och kväsa terrordåd utförda särskilt av ISIL".