Fakta: Kritiserad flyktingpolitik

Australiens hårdföra flyktingpolitik har regelbundet kritiserats av FN och rättighetsorganisationer. Antalet asylsökande som försökte ta sig till Australien med båt ökade kraftigt under 2012 och början av 2013. Många människor dog under den farliga resan.

För att stoppa inflödet av människor beslutade den australiska regeringen om tuffa åtgärder. Sedan 2013 avvisas alla migrantbåtar som närmar sig kusten, även om människorna som befinner sig ombord har flyktingstatus. Regeringen hävdar att beslutet hindrat drunkningar genom att människor stoppas från att göra den farliga resan över havet, ofta från Indonesien.

I juli genomförde Amnesty international och Human Rights Watch en intervjustudie med flyktingar på öriket Nauru och enligt dem utsätts asylsökande och flyktingar på ön för allvarliga övergrepp och inhuman behandling. Det förnekas av Nauru och Australien.

Källa: The Guardian, BBC, TT

Sedan lägret åter öppnade på ön 2012 har de australiska skattebetalarna lagt ut omkring 2 miljarder dollar, 13 miljarder kronor, för att inte ha lägret på australisk jord, skriver The Sydney Morning Herald.

Den australiska regeringen har kritiserats för att inte redovisa kostnaden för lägret och de senaste siffrorna beskrivs som en kvalificerad uppskattning. Beräkningarna har gjorts av parlamentets utredningstjänst, och flera års handlingar har gåtts igenom.

Utredningen visar att sedan slutet av 2012 har det kostat minst 420 miljoner dollar, 2,7 miljarder kronor, att bygga och underhålla lägret på Manus. Dessutom tillkommer driftskostnader på 1,25 miljarder dollar, motsvarande cirka 8,1 miljarder kronor. Men då har inte de senaste månadernas kostnader räknas med, vilket gör att totalkostnaden uppskattas till minst 2 miljarder dollar.

Australien tar sedan 2013 inte emot några båtflyktingar i landet. Asylsökande och andra migranter som stoppas till havs skeppas i stället till Manus, som tillhör Papua Nya Guinea, eller till öriket Nauru.

Australien och Papua Nya Guinea kom tidigare i år överens om att stänga flyktinglägret, eftersom det strider mot Papua Nya Guineas författning. Det har sedan 2012 varit nära 2 000 personer i lägret, enligt The Sydney Morning Herald. Vad som kommer att hända med de 854 människor som fortfarande befinner sig i lägret, de flesta iranier, är ännu oklart.

Något stängningsdatum finns fortfarande inte och Australien kommer inte att låta några av personerna i lägret komma in i landet.