Fakta: Tredje läckan i år

Läckorna från påve Franciskus kommission är den tredje som drabbar Vatikanen bara sedan i juni.

Då släppte påven en encyklika, rundskrivelse, där han uppmanade världens länder att hejda den pågående klimatuppvärmningen. Skrivelsen läckte dock före publicering.

I oktober läckte också ett privat brev ut där 13 konservativa kardinaler klagade över ett biskopsmöte om familjefrågor ut till ett italienskt magasin.

Han är utnämnd till monsignore, en hederstitel för särskilt förtjänta präster, och näst högste chef för Vatikanens prefektur för ekonomiska frågor. Kvinnan, 33-åriga italienskan Francesca Chaouqui, är PR-expert.

De två satt i en kommission som påven Franciskus satte upp för att analysera administrativa och ekonomiska reformer av katolska kyrkans centrala administration, kurian. Enligt ett uttalande från Vatikanen greps de båda i helgen men Chaouqui har nu släppts sedan hon gått med på att samarbeta med utredarna.

"Allvarliga svek"

Kommissionen sattes upp 2013 och lämnade sin rapport till påven i fjol. Påven genomförde sedan vissa förändringar i administrationen.

På onsdag ska två böcker av de italienska journalisterna Gianluigi Nuzzi och Emiliano Fittipaldi släppas som enligt författarna kommer att avslöja tidigare skandaler i kyrkan. Enligt Vatikanen är böckerna ett resultat av "allvarliga svek" mot påvens förtroende av de två gripna.

Påvens butler

Vatikanen anklagar också Nuzzi och Fittipaldi för att dra fördel av stulna dokument, något som är en "allvarligt olaglig handling", enligt uttalandet. Där hävdas också att sådana böcker "genererar förvirrande och delvis tendentiösa tolkningar" och att Vatikanen kan komma att be italienska myndigheter att ta till rättsliga åtgärder mot de två författarna.

Gianluigi Nuzzi släppte 2012 boken "Hans helighet" som byggde på läckta dokument från Paolo Gabriel, som var butler åt den förra påven Benediktus. Där ingick bland annat brev till påven som klagade på korruption inom kyrkan.

Paolo Gabriel dömdes och satt flera månader i ett fängelse i Vatikanen innan Benediktus benådade honom. Den före detta butlern jobbar nu på ett sjukhus som Vatikanen driver.