Fakta: Julen 2015

Julen är årets största reshelg. I år infaller julafton på en torsdag vilket gör att resandet sprids över flera dagar innan.

De allra flesta kommer att vilja resa den 23 december trots att det kan bli betydligt dyrare. Då väntas nämligen de allra högsta priserna för buss, tåg och flyg inom Sverige.

Priserna grundas i de flesta fall på efterfrågan när vi bokar tåg, flyg eller bussresor, och efterfrågan blir knappast större än just under julhelgen. För att hålla priserna nere rekommenderar bolagen resenärerna att boka tidigt, men priserna har redan börjat skjuta i höjden

Biljettpriserna hos SAS räknas ut i ett system efter utbud och efterfrågan.

– Det är så på hela marknaden, vi förhåller oss till det kunderna vill betala, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

Bolagets flygbiljetter släpps nästan ett år före avresa och prisbilden brukar inte ändras mycket från år till år.

– SAS ser på hur vi kan optimera varje flygning så att vi får den intäkt som vi ser att vi ska ha, säger Henrik Edström.

Starkt tryck

Varken SAS eller SJ kan sätta in fler avgångar, men det går att sätta in större flyg och längre tåg.

De billigaste biljetterna hos SJ släpps oftast 90 dagar innan avresa. Sedan ändras priserna även här beroende på avgångens popularitet.

– Vi ser redan nu ett väldigt starkt tryck efter våra tågresor i jul och nyår, säger Maricka Berggren, presskommunikatör på SJ.

– Det finns avgångar som börjar närma sig slutsålda men än finns biljetter kvar.

Sena bokningar

På bussbolaget Swebus blir resorna också dyrare ju senare de bokas, men generellt bokar bussresenärerna ganska sent, säger Swebus presschef Christel Grip.

– Ju större helg desto tidigare vill vi att folk ska boka, men för oss är det tidigt en månad före jul. Vi brukar i stort sett alltid kunna tillgodose alla kunders önskemål, men vi kan inte garantera det så vi rekommenderar alla att ändå boka tidigt.