Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland som det heter på tyska, grundades 2013.

Partiet fick ett snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Sedan 2015 har den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.

Delstatsvalen i Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg tidigare i år var en stor framgång för AFD. I Sachsen-Anhalt fick partiet 24 procent av rösterna och blev därmed näst största parti.

Källa: Bundeszentrale für politische Bildung.

Fakta: Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern ligger i nordöstra Tyskland, i det tidigare DDR. Delstaten är relativt glesbefolkad, med 1,6 miljoner invånare, och en av Tysklands fattigaste.

Största staden är Rostock, med 203 000 invånare. I förbundslandshuvudstaden Schwerin bor 91 000 människor.

Valdeltagandet är generellt lågt. I förra delstatsvalet 2011 gick bara 51,5 procent av befolkningen och röstade.

Vid årets val, i söndags, var det dock högre, på drygt 55 procent. Socialdemokratiska SPD behöll platsen som största parti i delstaten med 30 procent av rösterna. Kristdemokratiska CDU fick runt 19 procent, medan AFD slutade som andra största parti på 21 procent.

Källa: Mecklenburg-Vorpommern, Statista

Efter att ha puttat ner förbundskansler Angela Merkels CDU från positionen som andra största parti i hennes hemstat Mecklenburg-Vorpommern i och med söndagens regionalval finns AFD nu representerat i nio av 16 tyska delstater.

Nu siktar partiet – som bildades för bara tre år sedan – på att ta sig in i förbundsdagen i nästa års nationella val. Det ser de ut att klara med besked enligt opinionsmätningar.

Flyktingfrågan stor faktor

Väljare som är missnöjda med Merkels välkomnande inställning gentemot flyktingar under förra året har lockats av AFD:s islamfientliga och skarpt invandringskritiska retorik.

Merkel, som i en kommentar på måndagen sade att hon är "väldigt besviken" över resultatet i sin hemstat, medgav att flyktingfrågan haft betydelse för nederlaget.

– Det är uppenbart att det hade något att göra med flyktingsituationen. Men jag tror ändå att besluten vi fattade var riktiga och att vi måste fortsätta att arbeta utifrån dem, sade förbundskanslern, enligt AFP.

Samtidigt underströk Merkel att antalet ankommande asylsökande minskat drastiskt jämfört med förra året. Hon sade också att mycket behöver göras för att "återfå förtroende" och pekade ut integrationen av de som kommit, liksom att de som fått avslag på sina asylansökningar måste lämna landet, som nyckelfrågor.

Växer i tomrum

Merkels regering började redan efter AFD:s framgångar i tidigare delstatsval anlägga en hårdare ton och kommer sannolikt att se sig tvungen att föreslå en stramare flyktingpolitik inför nästa års val, tror statsvetaren Werner Patzelt vid Dresdens tekniska universitet.

– Med CDU sitter i något av en rävsax. Om de skulle utlysa en ny form av invandringspolitik skulle de svika de många väljare som trots allt fortfarande stödjer Merkels inställning. Samtidigt är det tveksamt om det skulle ge dem något erkännande från människor som lämnat partiet, som uppfattar det som att det enda sättet att ändra dess politik är genom att rösta på AFD.

Förutom växande invandringsfientliga strömningar kan AFD:s snabba inbrytningar i tysk politik förklaras med att det under en längre tid funnits ett tomrum till höger om CDU, som orienterat sig mot mitten i och med koalitionssamarbetet med SPD, menar Patzelt.

– De fyller det här tomrummet, som uppstått i och med socialdemokratiseringen av CDU och marginaliserandet av partiets konservativa högerflygel, säger Patzelt.

Normalisering

Men AFD har stulit röster från partier på hela den politiska skalan, och även mobiliserat soffliggare.

– De tilltalar de tyskar som känner att det finns en politisk elit och medieelit som blivit avskuren från vad vanligt folk tänker i Tyskland, och som är oroade för att alltifrån invandringspolitiken till globaliseringen och eurosamarbetet är dåliga för Tyskland.