Fakta: Tips när du tar ditt körkort

Planera din utbildning och ditt prov.

Boka provet minst sex veckor före.

På trafikverket.se kan du boka prov. Bokningsläget förändras så det kan löna sig att återkomma. Tänk på att det kan finnas provtider på andra orter.

Kom väl förberedd. På trafikverket.se står det vad som krävs för att bli en trafiksäker förare.

Källa: Trafikverket

Många vill ta körkort under lov och semestrar. Då ökar också trycket på Trafikverket som satsar med en rad åtgärder för att möta efterfrågan. Ett 50-tal inspektörer har flyttat på sina semestrar och extrapersonal i form av pensionerade och försvarsutbildade trafikinspektörer har tagits in. Personal flyttas också mellan olika kontor för att möta behoven.

– Det handlar om motorcykelprov och till viss del prov för att dra en husvagn och det gör ju att det blir mer efterfrågan än när vi inte har dem, det är säsong för dem. Och så kombineras det med att det är semester, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket förarprov.

Det är tredje året som Trafikverket vidtar dessa åtgärder för att klara det ökade trycket.

"Det du kan göra är att boka in provet i god tid och framför allt, lär dig det som krävs för att vara en trafiksäker och miljömedveten förare", skriver Kristina Hagberg, chef på Trafikverket förarprov i ett pressmeddelande.

På somliga orter erbjuds provtider på vissa helger och kvällar under våren och sommaren. Lördagen den 14 maj ordnas dessutom en nationell provdag på närmare 50 orter över hela landet.