Fakta: Aung San Suu Kyi

Aung Sang Suu Kyi, född 1945, personifierar den politiska oppositionen i militärstyrda Burma. Hon satt i husarrest 1989–1995 och 2000–2010. Hon är dotter till nationalhjälten Aung San, som mördades när hon var två år gammal.

I valet 1990, då det första på 30 år, vann hennes parti NLD en jordskredsseger. Men militärjuntan vägrade lämna ifrån sig makten och oppositionen förföljdes.

2010 hölls åter val, som dock bojkottades av NLD. Året därefter började militären släppa ifrån sig en del av makten och i fyllnadsvallen 2012 valdes Suu Kyi in i parlamentet.

Efter valet den 8 november ska det nya parlamentet utse ny president. Suu Kyi kan inte bli vald, eftersom det enligt författningen är förbjudet för personer med utländska barn eller makar att inneha ämbetet. Hennes barn har utländska medborgarskap.

Suu Kyi fick Nobels fredspris 1991.

Som barn till Burmas frihetshjälte Aung San kan man tycka att dotterns öde som ledare för demokratikampen var ganska naturligt. Men det ansåg inte Aung San Suu Kyi själv, när hon som tvåbarnsmor i Storbritannien återvände hem för att hälsa på sin sjuka mor i april 1988.

– Det är inte riktigt min grej, sade Suu Kyi, när hon blev tillfrågad om att delta i studentprotesterna, enligt The Guardian.

"Kunde inte stå likgiltig"

Ett par månader senare höll hon tal för en halv miljon anhängare i Rangoon.

– Jag kunde inte, som min faders dotter, stå likgiltig inför allt som hände, sade hon i talet.

Hennes parti NLD vann en förkrossande seger i valet 1990, men Aung San Suu Kyi satt då redan i husarrest. Något som hon, med några års uppehåll, skulle fortsätta att göra till november 2010.

Under tiden dog hennes brittiske make Michael Aris. Hon hade inte träffat honom på flera år, eftersom han vägrats tillstånd att hälsa på henne. När Suu Kyi släpptes 2010 hade hon inte träffat sina bägge söner sedan slutet på 1990-talet.

"En disciplinerad demokrati"

Nu är hennes parti på väg mot en jordskredsseger i det första fria parlamentsvalet på 25 år. Hon är själv portad från presidentposten, på grund av en lag som förbjuder personer med utländska barn eller makar att inneha ämbetet.

– Om vi vinner och NLD bildar regering så kommer jag att stå över presidenten, sade hon i ett uppmärksammat uttalande förra veckan.

För den 70-åriga demokratikämpen väntar nu komplicerade förhandlingar med militären, som innehar en fjärdedel av platserna i parlamentet och är garanterade flera viktiga ministerposter.

– Vi är på väg mot en disciplinerad demokrati. Det är demokrati så som den ses av auktoritära militära ledare, sade hon i en intervju med CBS inför valet.