Fakta: Valet i juni

I valet den 26 juni till parlamentets (Las Cortes) två kamrar – kongressen (underhuset) och senaten (överhuset) – var över 36,5 miljoner röstberättigade. Kongressen har 350 platser. För att nå absolut majoritet krävs alltså 176 mandat. Så här gick det:

Högerpartiet Partido Popular (PP): 137 mandat.

Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 85.

Vänsteralliansen Unidos Podemos: 71.

Liberala Ciudadanos: 32.

Katalanska nationalistpartiet ERC (vänster): 9.

Katalanska nationalistpartiet CDC (borgerligt): 8.

Baskiska nationalpartiet EAJ-PNV (mittten): 5.

Baskiska nationalistpartiet EH Bildu (vänster): 2.

Kanariska nationalistpartiet CCa-PNC (borgerligt): 1.

Källa: Junta electoral central

I över åtta månader har Spanien saknat en fullt beslutsför regering. Parlamentsvalen i december och juni slutade med att högerpartiet PP blev störst, men inte tillräckligt stort för att kunna fortsätta regera utan stöd från andra.

PP-ledaren Mariano Rajoy, som ingått pakt med liberala Ciudadanos, lyckades på onsdagen inte nå erforderlig majoritet i kongressens första förtroendeomröstning.

I den andra omröstningen räcker det med fler ja- än nej-röster. Om PSOE skulle avstå från att rösta hade Rajoy kunnat bilda regering.

Pressas hårt

Trycket har varit hårt på att förmå PSOE att lägga ned sina röster och därigenom förlösa Spanien ur det politiska dödläget. Internt har höga regionala företrädare förespråkat den linjen, externt har även socialistiska ledarsidor krävt att PSOE tar ansvar för landet.

Men partiledaren Pedro Sánchez viker sig inte. Han vill inte kunna anklagas för att bli Rajoys "medbrottsling" av vänsterväljare som förknippar PP med korruption, alltför tuff åtstramningspolitik och skyhög arbetslöshet.

För PSOE är det livsviktigt att hålla nya vänsterrörelsen Podemos på mattan och fortsätta vara största vänsterkraft.

– Om vi ger upp den positionen, och enas om att stöda Rajoy, lämnar vi fältet öppet för Podemos, säger en av Sánchez rådgivare till AFP.

Lite som fattas

Teoretiskt räcker det för Rajoy om minst sex ledamöter från nej-sidan duckar för partipiskan och lägger ner sina röster på fredag. Men allt talar för ett nytt nederlag och troligen nyval i december, i så fall det tredje valet på ett år.

Ett tredje val ger också Sánchez chans till revansch efter det usla resultatet i junivalet, PSOE:s sämsta hittills. Och om PSOE rycker fram bör de nyare partierna Podemos och Ciudadanos tappa mark, hoppas Sánchez som då skulle stärka sin ställning i partiet.