Fakta: Terrorattackerna i Paris

21.20: Första explosionen inträffade vid Stade de France

21.25: Skottlossning vid Rue Bichat

21.29: Skottlossning vid Avenue de la République

21.30: Den andra explosionen inträffar vid Stade de France

21.38: Skottlossning vid Rue de Charonne

21.43: En explosion inträffar i höjd med 253 Boulevard Voltaire

21.49: Skottlossning i konserthuset Bataclan, följt av explosioner

21.53: Den tredje explosionen vid Stade de France

22.00: Skottlossning vid Boulevard Beaumarchais

Källa: Den franska veckotidningen Le Journal du dimanche.

Fakta: Terrordåden i Paris

Åklagaren François Molins uppger att attackerna skedde på sex olika platser i Paris och att minst 128 människor dödats.

Vid Stade de France, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll tros tre personer ha dödats. Det är ännu inte bekräftat om det rör sig om angriparna. Attacken mot stadion uppges ha varit självmordsdåd. Frankrikes president François Hollande befann sig på stadion när attacken ägde rum.

Gisslan togs samtidigt i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal höll en konsert. Minst 87 personer uppges ha dödats vid konserten.

Vid Rue de Charonne har 18 personer dödats.

Vid Boulevard Voltaire har en person dödats.

Vid Rue de la fontaine au roi har fem personer dödats.

Vid Rue Alibert är 14 personer dödade och många är allvarligt skadade.

Källa: AFP, Reuters, The Guardian

Fakta: Terror i Frankrike

Fredagskvällens händelser i Paris är de senaste i raden av terrorattentat på fransk mark:

19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.

7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när bröderna Said och Cherif Kouachi attackerade satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.

9 januari 2015: Amedy Coulibaly tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från attacken mot Charlie Hebdo skulle släppas fria. Han dödade fyra ur gisslan och sköt också ihjäl en polis. Samtliga tre gärningsmän dödades av polisen i samband med ingripanden efter dåden.

21 augusti 2015: Två personer skadades allvarligt när en man öppnade eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris.

Fakta: Undantagstillstånd

Ett undantagstillstånd är en situation då myndigheter i ett land eller i ett område kan tillgripa extraordinära maktbefogenheter. Det kan införas vid krig, men också vid inre oroligheter och katastrofer.

Generellt ger ett undantagstillstånd en regering extra befogenheter att förbjuda folksamlingar och att gripa misstänkta utan formella anklagelser. Även armén kan sättas in för att upprätta lag och ordning. Det kan innebära att polisen har rätt att beslagta vapen ta del av brev, telefonsamtal, böcker och annan kommunikation som kan misstänkas uppmana eller bidra till oroligheter och medier kan censureras.

Regeringen kan också beordra utländska medborgare att lämna landet, alternativt förbjuda personer som misstänks för att bidra till oroligheter att lämna landet.

Undantagstillstånd innebär också ofta utegångsförbud.

Källa: UD och NE

Hollande säger att IS ligger bakom barbariska attackerna och att de planerades och organiserades utomlands, med hjälp inifrån Frankrike.

Undantagstillstånd råder i landet och gränserna har stängts. Bevakningen har stärkts vid franska beskickningar och andra intressen utomlands. Hollande har också utlyst tre dagars landssorg.

De sju separata attackerna i Paris sent i går kväll var av allt att döma samordnade. Attackerna riktade sig mot platser där många människor var samlade – ett konserthus, en fortbollsarena, barer och restauranger.

IS-uttalande

Islamiska Staten (IS) säger enligt ett officiellt uttalande som nyhetsbyrån Reuters tagit del av att Frankrike inte kommer att ha fred så länge landet fortsätter med sin inslagna politik. Enligt uttalandet står IS bakom attentaten i Paris.

Minst 128 dödades enligt preliminära uppgifter, medan över 250 har skadats, ett 100-tal av dem allvarligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Syrienkonflikten

Utöver offren är minst åtta gärningsmän döda. Alla av de gärningsmän man känner till bar bälten med sprängämnen. Sju av dem utlöste sina bälten.

Fyra angripare ska ha dödats vid konserthuset Le Bataclan, tre av dem utlöste sina bälten med sprängmedel. Tre ska ha dödats i självmordsdåd nära nationalarenan och den åttonde på en gata i östra Paris.

Ett vittne som fanns inne i konserthuset uppger för AFP att en av angriparna hade yttrat sig om Frankrikes roll i Syrienkonflikten. "Det är Hollandes fel", ska han ha sagt.

Syriskt pass

Ett syriskt pass har påträffats intill en av självmordsbombarnas kropp. Han utlöste sitt bombbälte nära fotbollsstadion, uppger källor med insyn i polisutredningen.

Det skulle kunna röra sig om ett fenomen som det varnats för – att jihadister gömmer sig i flyktingströmmarna till Europa.

I Tyskland greps förra veckan en man i en rutinkontroll på en motorväg. Hans fordon var fullastat med automatvapen, revolvrar och sprängämnen.

– Det finns anledning att tro att det här möjligen har koppling till attackerna, säger Bayerns delstatschef Horst Seehofer.

Den häktade mannen är från Montenegro. Han har vägrat svara i förhör och han har inte anlitat någon försvarare.

En talesman för polisen i Bayern kan inte bekräfta den eventuella kopplingen till attackerna i Paris.