Fakta: Frankrike i gungning

Gisslandramat är den senaste attacken i ett Frankrike som befinner sig i gungning efter en våg av blodiga dåd med jihadistiska förtecken.

I januari 2015 dödades tolv personer i samband med en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. En polis dödades strax utanför huvudstaden dagen efter medan en beväpnad man tog flera människor som gisslan i en judisk butik, varav fyra dödades. Förövarna hade svurit trohet mot IS och al-Qaida.

I november 2015 gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor dödades i de samordnade attackerna – den dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom det stora antal människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har tagit på sig dådet.

De knivbeväpnade männen tog sig på måndagen in i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray under mässan och tog fem personer som gisslan. Innan angriparna sköts ihjäl av en elitstyrka skar de halsen av prästen Jacques Hamel. Ytterligare en person ur gisslan skadades allvarligt.

Åklagare identifierade den ene av gärningsmännen som 19-årige Adel Kermiche. Mannen har tidigare varit känd av polis och har gripits då han försökt ta sig till Syrien vid två tillfällen. Kermiche var satt i husarrest och bar en elektronisk fotboja. Den andre gärningsmannen har ännu inte identifierats.

Antiterrorenhet tar över

Polisen har också gripit en man som misstänks för inblandning i gisslandramat. Utredningen av händelsen har lämnats över till antiterrorenheten hos åklagarmyndigheten i Paris. Gisslantagarna hade svurit trohet mot terrororganisationen Islamiska staten (IS) enligt François Hollande som kallar dådet en "avskyvärd terroristattack".

– Daesh (en annan benämning på IS) har förklarat krig mot oss. Vi måste utkämpa detta krig med alla medel samtidigt som rättstatsprincipen måste respekteras, vilket är vad som gör oss till en demokrati, sade Hollande till reportrar på plats i Saint-Étienne-du-Rouvray enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt IS halvofficiella propagandakanal Amaq var det två av gruppens "soldater" som låg bakom dådet. Det behöver dock inte innebära att attacken planerats eller organiserats av gruppen centralt, eftersom IS genom att sprida sin våldsbejakande propaganda i sociala medier skapat ett slags mekanism för anstiftan till terrordåd.

President Hollande manar nu det franska folket att stå enade mot terrorismen.

– Det katolska samfundet har drabbats, men det är alla fransmän som berörs.

Vatikanen fördömer

Påven Franciskus har uttryckt "smärta och skräck" med anledning av det "barbariska" mordet på prästen som enligt Vatikanen förvärras ytterligare av det faktum att det skedde på en helig plats.

Frankrike befinner sig fortfarande i högsta beredskap sedan massakern i Nice på nationaldagen då 84 människor dödades, en attack som IS också tagit på sig. Det var det tredje stora dådet i Frankrike på lite mer än 18 månader.

Den kraftigt försämrade situationen i landet har fått konservativa politiker att anklaga de styrande socialisterna för att vara svaga och inkompetenta när det gäller säkerhet.