128 skolklasser och cirka 2 400 elever gnuggade sina geniknölar i Västerås ABB-arena för att ta hem vinsten i schackfyran. Tävlingen har egentligen pågått sedan februari då elever fått kvala till finalen genom kommun- och distriktsfinaler.

– Allt börjar med att vi går ut i cirka tusen klasser i landet och lär barnen spela schack. På det viset når vi ungefär 25 000 barn varje år, säger Kent Wänman, ansvarig för schackfyran vid Sveriges schackförbund.

Enligt honom får schack även de barn som vanligtvis har myror i brallorna att sitta ner. Men det stillasittande spelet för inte bara lugn med sig. Eleverna tränar även upp sin koncentrationsförmåga och sitt logiska tänkande i form av problemlösning.

– I dagens samhälle är det mycket som kräver snabb stimuli och snabba reaktioner. Schack är lite mer av ett eftertänksamt spel.

I dagens tävling fick samtliga barn spela fem matcher var och när det blivit schack matt för sista gången stod det klart att Stora Hammar gjort de smartaste dragen. Men enligt en av guldmedaljörerna, Alvin Ahlgren, var vinsten inte bara elevernas förtjänst.

– Vi har en väldigt bra schacklärare. Och så gjorde alla sitt bästa, säger han.