Både män och kvinnor kan steriliseras

När en man steriliseras ges lokalbedövning och sedan skärs båda sädeslederna av. 

Kvinnan är sövd om ingreppet sker genom titthålskirurgi men får endast särtstillande om sterilseringen sker via slidan. När en kvinna steriliseras blockeras passagen genom äggledarna. 

Att steriliseras innebär inte att testiklarna och äggstockarna opereras bort. Att de finns kvar innebär att hormoner, spermier och ägg produceras precis som vanligt. 

En steriliserad man kan fortfarande få utlösning. Men tillskillnad från en osteriliserad man finns inga spermier i sädesvätskan. 

Den enda skillnaden mellan en steriliserad och osteriliserad kvinna är att ägg och spermier inte längre kan mötas i kvinnans äggledare. Kvinnan får mens precis som tidigare.

I Sverige måste man vara 25 år för att sterilisera sig. 

Ingreppet är permanent.  En kvinna som sterliserats kan dock bli gravid men enbart genom provrörsbefruktning. Kvinnor som sterliserat sig och sedan vill ha barn får själva bekosta provrösbefruktningen. 

Män som steriliserats kan i vissa fall återfå fertiliteten genom att sädeslederna sys ihop. Men det är ett komplicerat ingrepp och det är inte säkert att det lyckas.

Källa: 1177 Vårdguiden och Sterilisering.se

Den australienska bloggaren och fyrabarnsmamman Constance Hall vill inte gå igenom ytterligare en graviditet eller utsätta sin kropp för dagen efter piller, p-piller eller aborter. På både sin blogg och facebooksida berättar Constance att hon nu sexstrejkar till dess att hennes man steriliserat sig.

”Jag skrev det eftersom jag aldrig vill riskera att bli gravid igen” skriver Constance i ett mejl till Metro.

► LÄS MER: Så många män skulle använda p-piller

Constance menar allvar och det är total sexvägran som gäller till dess att hennes man uppfyllt hennes önskan. Tillsammans har makarna fyra barn och han har ytterligare ett från ett tidigare förhållande.

”Han är den som måste göra någonting den här gången eftersom jag är trött på att det här med preventivmedel alltid är upp till kvinnan” skriver hon till Metro.

Hon tycker att ett p-piller för män borde finnas tillgängligt.

Hennes facebookinlägg har delats över 3 000 gånger. Responsen har varit blandad. Många kvinnor uppskattar inlägget medan en del män blivit upprörda.

”Men jag bryr mig inte, jag står för det till 100 procent” skriver Constance.

Hennes man är helt med på noterna och kommer att genomföra ingreppet.

► LÄS MER:  Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"

”Han har alltid tänkt göra en eftersom han är 45, har fem barn och inte vill ha fler. Han har bara varit lat och skjutit upp det” skriver Constance.

Nu tycker han att det är kul att Constance följare väntar med spänning på ingreppet. Till de män som tror att deras manlighet går förlorad i och med en sterilisering har hon bara en sak att säga.

”Det finns absolut ingen avsaknad av manlighet hos en man som är knipsad. Det är en myt. Att knipsa sig så att din fru slipper fortsätta jobba vidare med preventivmedel är en otroligt manlig sak att göra” skriver Constance.