Fakta: Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken (ofta förkortat CAR) är ett av världens fattigaste länder. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet genomlevt flera kupper och militära revolter.

Huvudaktörerna i de senaste årens våldsspiral är den muslimska rebellalliansen Séléka och den kristna milisgruppen Anti-balaka. Tusentals människor dödades och en miljon invånare drevs på flykt när strider mellan Sélékarebeller och Anti-balaka bröt ut 2012.

En FN-styrka på knappt 10 000 man finns på plats i landet.

President- och parlamentsvalen har skjutits upp flera gånger på grund av oroligheterna.

Källa: Landguiden.

Köerna slingrade sig långa till vallokalerna i huvudstaden Bangui. En av dem som gick för att rösta var affärsmannen Gradias Vara.

– Vi har kommit för att rösta därför att vi vill få möjlighet att återgå till våra jobb. Vi vill avsluta konflikten, sade han.

Enligt FN har två miljoner väljare registrerats, i ett land med 4,7 miljoner invånare. I valet till presidentposten ställde totalt 30 kandidater upp och ett stort antal kandiderade också till parlamentet.

Bland presidentkandidaterna fanns tidigare premiärministrarna Anicet-Georges Dologuele och Martin Ziguele, båda kristna, och Abdoul Karim Meckassoua, som är muslim.

Tusentals soldater

För att säkerställa lugnet har 11 000 FN- och franska fredsbevarande soldater stationerats i landet. Trots det försenades valen på flera håll, bland annat i den muslimskt präglade stadsdelen PK5 som länge har varit avskuren från resten av huvudstaden.

I stadsdelen dödades tidigare i december fem personer i samband med att den nya konstitutionen röstades fram med stor majoritet. I författningen fastslås att presidenten inte får sitta mer än två mandatperioder.

Stopp på våldet

Förhoppningarna är nu stora om att valen ska sätta stopp för blodspillan mellan kristna och muslimer i den forna franska kolonin. Att kandidater från båda religionerna ställer upp ses som symboliskt viktigt i det splittrade landet.

– Vi måste ändra vårt lands öde. Men den här gången ska folkets vilja inte kapas, sade den 27-årige väljaren Philippe Bodo.

Om den nuvarande interimspresidenten Catherine Samba-Panza faktiskt kliver åt sidan efter valet återstår att se.