– Prognosen är väldigt, väldigt osäker.

Lisa Frost, meteorolog på SMHI, berättar om midsommarvädret.

Fakta: Minnesvärt midsommarväder

Man får backa tillbaka ända till 1935 för att hitta den högsta midsommartemperatur som uppmätts. Enligt SMHI anses just det året ha haft förra århundradets vackraste midsommarväder och i Sveg var det hela 35 grader varmt.

När det gäller kylslagna midsomrar var 1987 ett år att minnas, om man nu ens vill göra det. Då hade Stockholm 11 grader som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära noll grader.

De senaste årens midsomrar har bjudit på en blandad kompott:

2015: Norra Sverige var vinnare förra året. I Boden var det 21 grader varmt på midsommarafton. I södra Sverige dominerade däremot regnet och i Stockholm blev det inte mer än 12 grader varmt som högst.

2014: Kylig luft strömmade ner över landet, men södra Götaland hade ändå strax över 20 grader. I norra Sverige var det knappt 15 grader och på sina håll blåsigt och regnigt.

2013: En blöt historia. Ett regnområde drog in över landet och drabbade mest Västra Götaland. Mollsjönäs nordost om Göteborg fick 23 millimeter regn. Temperaturerna var dock hyfsade och låg på 20-25 grader.

2012: En tämligen solig midsommar i Svealand och Norrland med temperaturer på 20–22 grader. Över Götaland blev det dock regnigt framåt kvällen.

Källa: SMHI

– Prognosen är väldigt, väldigt osäker. Det kan skilja väldigt mycket från dag till dag, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Bortsett från den brasklappen så visar den senaste prognosen från SMHI att vädret på midsommarafton kan bli precis så som många drömmer om, men sällan får uppleva. Temperaturen landar på drygt 20 grader i hela landet och det blir uppehåll och goda chanser till sol.

Men väderläget är osäkert och prognosen kan hinna ändra sig innan det är dags för firande.

– Vi har inte något stabilt högtryck som ger en säker prognos. Det finns lågtryck ute på Atlanten som möjligen kan dra in de kommande dagarna.

Och det är just de västliga lågtrycken som kan komma att störa midsommarfirandet. Ute över Norge och Danmark i väster ligger regn och hotar.

– Så jag tror inte att det sista ordet är sagt om midsommarvädret än, säger Lisa Frost.