Bakgrund: Detta har hänt

2 oktober: Sex personer grips skäligen misstänkta för våldtäkt på en rullstolsburen kvinna på Gotland. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har anmält att hon blev våldtagen i en bostad i Visby under natten till söndagen. En av dem släpps medan fem blir anhållna.

5 oktober: De anhållna släpps på fri fot. Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet. Det har spridits uppgifter om att de fem männen, som fortfarande är misstänkta för övergreppet, är asylsökande. När de fem släpps efter tre dagar börjar en del personer ta saker i egna händer. En demonstration anordnas utan tillstånd i centrala Visby där ett hundratal personer går från polisstationen till platsen där den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum. Senare under kvällen ska en sten ha kastats mot en ruta på ett asylboende i Slite, nordost om Visby, och samma natt ska några personer ha tagit sig hem till åklagaren i fallet, rapporterar Expressen.

7 oktober: Polisen skickar förstärkning till Gotland till följd av att allvarliga hot har riktats mot de tidigare anhållna samt personer inom rättsväsendet.

9 oktober: Två män misstänkta för hemfridsbrott och förgripelse mot tjänsteman förhörs men släpps därefter.

12 oktober: Åklagaren Mats Wihlborg lämnar våldtäktsutredningen till en annan åklagare. Enligt Wihlborg är anledningen att han "utsatts för ganska allvarliga saker".

14 oktober: Polisens särskilda insats i polisområde Gotland förstärks inför helgen, med personal som "kan det här med allmänna sammankomster". Åtgärden ska ses mot bakgrund av ett torgmöte och en manifestation, arrangerade av politiska partierna SD respektive V och Fi.

Några män som har pekats ut som misstänkta våldtäktsmän har angripits och filmats av en man, vars namn är välkänt i högerextrema kretsar. Filmen, som har hamnat på Youtube, har haft en stor betydelse för den främlingsfientliga debatt som växt fram efter händelsen, skriver Hela Gotland,

Källor: Dagens Nyheter, Hela Gotland

Mats Hermansson, domprost på Gotland, har också blivit utsatt för hot i samband med manifestationen.

– Det var en kväll vid tiotiden då en man ringde och sa att jag skulle passa mig noga. Det var med anledning av att jag ska delta i aktionen. Han kunde inte förstå hur jag kunde tycka att det var okej med en gruppvåldtäkt på en rullstolsburen kvinna. Det är många som har tolkat det så, säger han till TT.

Han säger att det för honom är viktigt att manifestera mot rasism och sexism.

– Det finns en utbredd oro i folkdjupet. Jag tror att det finns ett behov för alla goda krafter att samlas. En sådan här manifestation kan ingjuta mod, men också lugn. Vi, de allra, allra flesta, är för det öppna, pluralistiska samhället. Det är en liten, liten klick som försöker utnyttja det här läget för andra, mörka syften.

Polisanmälda hot

Bakom manifestationen står Feministiskt initiativ (Fi) och Vänsterpartiet på Gotland.

– Fi Gotland vill vara tydligt med att bemöta den kritik som har varit och svara med en manifestation för att visa att vi inte står för vare sig rasism eller sexism, säger Johanna Ivarsson, ledamot i Fi:s nationella partistyrelse, till TT.

Med kritik säger hon att hon syftar på den rasism som har vuxit fram i och med händelserna på Gotland. En person inom Fi Gotland har fått polisskydd sedan hon har blivit utsatt för hot med anledning av manifestationen.

– De hot som har kommit har blivit polisanmälda och den person som har blivit hotad har blivit bra bemött av polisen, med respekt och med förtroende. Nu känns det som att de vill ha lite lugn och ro inför i morgon (söndag), säger Johanna Ivarsson.

"Vi finns med och stöttar"

Den utsatta personen inom Fi Gotland får enligt Johanna Ivarsson stöd från partiet på nationell nivå.

Någon representant för Fi på nationell nivå kommer inte att närvara vid manifestationen.

TT: Finns det någon anledning till det?

– Vi måste alltid prioritera. Vi finns med dem och Fi Gotland är själv en stark grupp, säger Johanna Ivarsson.

Vänsterpartiet vill inte kommentera hur partiet hanterar oroligheterna kring manifestationen, utan hänvisar till Vänsterpartiet på Gotland.

En särskild insats

Gotlandspolisen har också vittnat om en oerhört hätsk stämning, inte minst i sociala medier, och har sedan tidigare fått förstärkning från Stockholm.

Carina Skagelind, presstalesperson vid polisregion Stockholm och Gotland, vill inte kommentera hur stor förstärkningen är.

– Vi är tillräckligt många för att se till att det blir en lugn och trygg allmän sammankomst i morgon, säger hon.

Om fler personer har blivit hotade i samband med manifestationen vill Carina Skagelind inte kommentera.