Enligt en ny opinionsmätning, beställd av mediejättarna NBC och Wall Street Journal, har Carson gått om Trump i stöd bland republikanska väljare med 29 mot 23 procent.

På tredje plats, med 11 procent, kommer katoliken Marco Rubio som nyligen fått stöd av den inflytelserika bidragsgivaren Paul Singer. Rubio betraktas av bedömare som en av de mer tyngre kandidaterna, med förutsättningar att stiga i stöd när uppmärksamheten kring "outsiders" som Carson och Trump falnar.

Men Donald Trump har inga avsikter att kasta in handduken.

På tisdagen släppte han sin nya bok med titeln "Crippled America: How to Make America Great Again" (Lamslaget Amerika: Hur man gör Amerika fantastiskt igen) vid en presskonferens i Trump Tower. På 169 sidor lägger han fram sitt politiska manifest under kapitelrubriker som "Sjukvården gör oss alla sjuka" och "Rätten att bära vapen", varvat med skryt om sin förmåga som affärsman, rapporterar AFP.

Bland hjärtefrågorna finns en förenkling av skatteregler, ett reformerat sjukvårdssystem och stopp för illegal invandring – det senare genom byggandet av en mur längs gränsen.