Fakta: Frispråkig och kontroversiell

Malalai Joya föddes den 25 april 1975 i Farahprovinsen i västra Afghanistan. Flydde som fyraåring med familjen till Iran men återvände till Afghanistan 1998 då talibanerna styrde landet.

Blev internationellt uppmärksammad när hon under en debatt i en rådsförsamling 2003, en loya jirga, starkt kritiserade landets mujahidledare och krigsherrar. Sedan dess har hon överlevt flera mordförsök och tvingas nu ha vakter när hon rör sig i Afghanistan.

2005 blev Malalai Joya den yngsta personen att väljas in i det afghanska parlamentet. 2007 avsattes hon efter att ha kritiserat sina kollegor, anklagat dem för korruption och sagt att parlamentet var värre än ett stall. Hon fick veta att hon kunde få återvända om hon bad om ursäkt, men istället för att säga förlåt funderade hon på om hon inte borde be om ursäkt till får och åsnor eftersom hon jämfört dem med de afghanska lagstiftarna.

Boken "A Woman Among Warlords" (Kvinna bland krigsherrar) har översatts till flera språk. 2010 listade magasinet Time Malalai Joya som en av världens hundra mest inflytelserika personer.

Fakta: Bristande rättigheter

Det finns allvarliga brister när det gäller mänskliga rättigheter i Afghanistan. Kvinnor är fortfarande mycket utsatta. Läget i landet innebär inskränkningar vad gäller rätten till liv och säkerhet, rörelsefrihet samt tillgången till utbildning och hälsovård.

Afghanistan ligger på plats 171 av 188 länder i FN:s index över ojämställdhet, Gender Inequality Index, för 2015.

I städernas medelklass har kvinnor överlag större rörelsefrihet än på landsbygden. Det kvinnliga deltagandet på arbetsmarknaden är lågt.

Trots att alla medborgare enligt grundlagen har samma rättigheter och skyldigheter utsätts kvinnor för omfattande diskriminering. Det finns också allvarliga problem med våld mot kvinnor i landet.

Källa: UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Afghanistan, FN

Malalai Joya klev in på en rådsförsamling som ung och okänd kvinna och kom ut som en internationell symbol för mod och frispråkighet i det konservativa Afghanistan. Nu har det gått över tolv år sedan hon stegade fram till mikrofonen och levererade ett tal som kom att leda till rubriker världen över.

Kritiken handlade om det stora inflytande som korrupta krigsherrar, enligt Malalai Joya, fortfarande har i den afghanska politiken.

– De är kopior av talibanerna, och har blod på sina händer. Jag ville blottlägga vilka typer av människor som sitter vid makten och brotten de begår och har begått, berättar hon när hon blickar tillbaka på den där dagen i december 2003.

Portades från parlamentet

Kampen för ett rättvist Afghanistan fick aktivisten att byta karriär. 2005 blev hon den yngsta personen att väljas in i parlamentet, men hon avsattes bara ett par år senare efter att ha jämfört kollegorna med djur i ett stall.

Men det är inte bara krigsherrarna som är roten till problemen i Afghanistan, anser Malalai Joya. Hon är också starkt kritisk till den USA-ledda invasionen 2001.

– Demokrati kan inte ske genom militär invasion. Det är det afghanska folket som ska bygga upp vårt land och vi behöver en regering som är för och av folket, säger Malalai Joya när TT träffar henne under ett Stockholmsbesök.

Afghanistan "ett helvete"

Rapporteringen om läget i Afghanistan är ofta dyster, med svarta krigsrubriker och få ljusglimtar. Samtidigt brukar det framhållas att situationen blivit bättre på flera områden, bland annat när det gäller flickors möjligheter att gå i skola. Men enligt Malalai Joya är det bara en droppe i havet.

– Situationen för kvinnor är till och med värre än den var 2001. Afghanistan är ett helvete för de flesta afghaner, inte bara för kvinnor, säger hon.

Problemen med korruption är utbredda i Afghanistan. Landet är Sveriges största biståndsland, med en årsbudget på 900 miljoner kronor.

– Jag vill säga till alla snälla människor i Sverige att era skattepengar skickas till en regering som är korrupt. Era pengar kommer inte det afghanska folket till nytta utan hamnar i fickorna på plundrare och kvinnohatare.

Det svenska stödet borde istället gå till organisationer och rörelser med ärligt uppsåt, anser Malalai Joya.

Mordförsök och dödshot

Frispråkigheten har lett till flera mordförsök och otaliga dödshot. Hemma i Afghanistan bär Malalai Joya burka av säkerhetsskäl, hon rör sig aldrig utan vakter och flyttar ständigt från hus till hus.

Men trots alla hot säger sig Malalai Joya inte vara rädd för döden.

– Jag skräms snarare av att ingen ska avslöja de orättvisor vi står inför. Men även om man gör sig av med blommorna så går det inte att stoppa våren. Det finns ett motstånd hos folket och det betyder också att det finns hopp för framtiden i Afghanistan.