– Vi måste titta på hur man över huvudtaget kan påverka Saudiarabien, och det kan ske genom vapenaffärerna.

Belkis Wille, Jemenexpert på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), till TT om varför HRW anser att ett internationellt vapenembargo bör införas mot Saudiarabien, som flygbombar mål i Jemen.

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden, shiamuslimska Iran. Sedan dess har över 6 800 människor dödats och 2,8 miljoner drivits på flykt.

Tidigare fredssamtal mellan de stridande parterna i Jemen har misslyckats. Just nu pågår samtal i Kuwait för att få slut på striderna.

Källa: Reuters, AFP

– Vi måste titta på hur man över huvudtaget kan påverka Saudiarabien, och det kan ske genom vapenaffärerna, säger Belkis Wille, Jemenexpert på HRW, i en intervju med TT.

Den 26 mars i fjol inledde den saudiledda sunnimuslimska koalitionen sina flygangrepp mot de shiamuslimska Huthirebellerna i Jemen. HRW pekar på FN-uppgifter om att angreppen stått för 60 procent av de cirka 3 200 civila som dödats sedan dess. HRW har klassat 37 luftangrepp som brott mot internationella konventioner och kallar två av dem för krigsbrott, säger Wille.

Därutöver har minst 15 attacker genomförts med klustervapen, varav fyra USA-tillverkade. Dessa vapen är uttryckligen förbjudna av många länder, men inte av USA eller Saudiarabien.

"Bara fortsätta"

Belkis Wille är en 29-årig schweizisk-turkisk jurist som bott ett par år i Jemen. Hon talar snabbt och engagerat och slår fast orden med handrörelser framför sig.

Wille säger att exempelvis amerikanska och brittiska flygvapnet genomför mycket noggranna utredningar när något gått fel och civila har dödats. På så sätt ökar precisionen och civila kan sparas.

– Saudierna vägrar utföra utredningar och då kommer det här bara fortsätta hända.

Hon uppger också att Saudiarabien fällt uppemot 50 000 flygbomber i Jemen och nu raggar nya kontrakt för att fylla på arsenalerna. Och även om det inte blir något generellt vapenembargo kan ändå uppmärksamheten leda till att länder som USA eller Storbritannien sätter press på Saudiarabien under affärsförhandlingar om att skona civila liv, säger Wille.

– Det som har hänt hittills är dålig pr.

Även Huthi

HRW anklagar också Huthisidan, bland annat för att hänsynslöst placera ut landminor.

– Vi har sett civila dödas och skadas av det. De skjuter också med raketvapen och granatkastare in i städer där de säger att motsidans soldater finns, men de här vapnen är så oprecisa att även civila dödas.

Ett annat problem är barnsoldater, som finns i alla stridande parter i Jemen.

– Man ser verkligen en hel generation bli förstörd av det här, säger Wille.