Fyra myter om finnar
Otvättad hy ger dig finnar 
Falskt, finnar uppstår inte på grund av att man inte tvättar sig ordentligt, och den svarta pricken i pormaskar är inte heller smuts. 
 
Smink skapar finnar
Inte sant, smink är inte orsaken till att man får akne men ibland kan ämnen i smink irritera huden. Ett tips för att täcka finnar utan smink är att använda täckstift.  
 
Man ska klämma finnarna
Nej gör inte det, klämmer man en finne kan man skada talgkörteln vilket leder till värre inflammation. Om du inte vill ha några ärr så ska du därför undvika att klämma och peta på dem.
 
Olika sorters mat framkallar finnar
Inte helt säkert. En del studier pekar på att det inte spelar roll vad vi äter medan annan forskning har visat att vissa mjölkprodukter och söta saker som choklad kan bidra till fler finnar.
 
Källa: Ungdomsmottagning på nätet (UMO)

Finnar kan uppstå av varierande orsaker som till exempel hormoner, stress och oro enligt hudexperten Marie Lodén.

– Man kan få finnar på grund av en ökad talgproduktion, att talgkörteln täpps igen och att bakterierna i huden skapar inflammation. Det kan också handla om hur man psykologiskt och emotionellt mår, förklarar hon.

LÄS MER: Marcus, 18, blev av med sin svåra acne – nu vill han visa andra att det är möjligt

Många unga får finnar under tonåren men som senare brukar försvinna med tiden. Men för en del kan finnarna fortsätta att uppstå.  

– Det finns mycket som ska skötas i huden och ibland så funkar inte allting på bästa sätt. Är inte huden i rätt balans då blir det en blemma. Ibland kan hudvårdsprodukter ställa till det och reta upp huden. Om huden då blir förtjockad kommer inte talgen ut.

Till skillnad från resten av kroppen har just ansiktet och skuldrorna många talgkörtlar vilket leder till att man lättare kan få finnar i just de områdena, enligt Marie Lodén.

LÄS MER: Läkaren: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

– Det vanliga sättet för att bli av med dem är att använda salicylsyra som finns på apoteket, för att hålla talgkörtlarna öppna. Det kan man också använda i förebyggande syfte som man applicerar på hela området där man brukar få finnar, tipsar hon.

Ett annat tips för att hålla finnar borta är att undvika feta och oljiga produkter för att inte täppa igen talgkörtlarna. Lite sol kan också hjälpa till då den motverkar inflammation i huden.