Så här svarade svenskarna om jordens undergång

Är du orolig för jordens undergång?

Ja, och jag tänker ofta på det: 4 procent.

Ja, och jag tänker på det ibland: 22 procent.

Nej: 74 procent.

 

Tror du att jorden kommer att gå under under din livstid?

Ja: 2 procent.

Nej: 89 procent.

Vet ej: 9 procent.

 

Vad tror du kommer orsaka jordens undergång?

Miljöförstöring: 32 procent.

Att solen blir för svag/dör: 16 procent.

Ett tredje världskrig: 14 procent.

Meteoritnedslag: 8 procent.

Apokalyps som beskrivs i vissa religioner: 2 procent.

Annat: 5 procent.

Inget: 7 procent.

Vet ej: 15 procent.

 

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 10-14 september 2015. Sammanlagt  har 1 515 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Nu är det dags igen. Enligt spekulationer kommer jorden att gå under i dagarna, närmare bestämt mellan den 22 och 28 september. En gigantisk asteroid är nämligen på väg mot oss i full fart – med kraft att utplåna vår planet. Det enligt rykten som har florerat i flera år i forum för självutnämnda bibelexperter, rapporterar Huffington Post.

Nasa har dock dementerat ryktena. Enligt myndigheten är det bara 0,01 procents risk att en farlig asteroid träffar jorden inom de närmaste 100 åren.

►LÄS MER: Så många svenskar tror att de kommer hamna i helvetet

Trots att 100 procent av alla domedagsprofetior hittills har visat sig vara falska finns det ändå en oro för jordens undergång bland svenskarna. I en undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro, uppger var fjärde person att hen är orolig för jordens undergång. Fyra procent av alla tillfrågade tänker på det ofta, men bara två procent tror att det kommer ske under deras livstid.

Den troligaste orsaken till jordens undergång är enligt svenskarna miljöförstöring, var tredje person valde det alternativet. Men även att solen dör, ett tredje världskrig eller ett meteoritnedslag kan vara orsaker till undergången enligt undersökningen. Men de flesta, 74 procent, oroar sig inte alls för jordens undergång.

LÄS MER: Stephen Hawking varnar: Vi överlever inte 1000 år till på jorden

Här är några andra gånger då jorden skulle ha gått under:

21 december 2012: Den kanske mest populära domedagsprofetian de senaste åren. ”Experter” på den gamla mayakalendern hade räknat ut att jorden skulle gå under den 21 december 2012. Vissa nyhetsmedier sände till och med live-tv under dagen med anledning av undergången. Men ingenting hände.

21 maj 2011: Domedagsprofeten Harold Camping hävdade bestämt att domedagen skulle inträffa. Något han hade räknat ut med hjälp av matematik. Men Camping hade räknat fel förr. Tidigare hade han pekat ut jordens undergång både 1988 och 1994. Domedagsprofeten gick under jorden när han misslyckats ännu en gång.

År 2000: Runt millenniumskiftet rådde domedagshysteri i världen. Datorer skulle slås ut och kärnkraftverk skulle drabbas av härdsmälta. I själva verket blev det inget annat än ett vanligt nyårsfirande.

10 november 1993: Ukrainskan Maria Devi Khristos förutspådde jordens undergång. Tusentals personer samlades i Kiev på det utpekade datumet och inväntade katastrofen – som aldrig kom. I stället dömdes Maria Devi Khristos till fängelse för sin uppvigling.

LÄS MER: Polisen inför jordens undergång: Erkänn ett mord