Fakta: Försvarsberedningen

Försvarsberedningen är ett forum för samråd mellan regering och riksdagspartier om säkerhets- och försvarspolitik.

Den tillsätts av regeringen.

Samtliga riksdagspartier ingår.

Den senaste försvarsberedningen avslutade sitt arbete med en försvarspolitisk rapport i maj 2014.

Förvarsberedningen, där alla riksdagspartierna ingår, avslutade sitt uppdrag så sent som våren 2014. Den hade då tagit fram både en säkerhetspolitisk och en försvarspolitisk analys. Analyserna låg till grund för det försvarsbeslut riksdagen fattade i somras.

Försvarsbeslutet är tänkt att gälla 2016–2020. Ändå tycker Anna Kinberg Batra att regeringen bör kalla in försvarsberedningen omgående.

– Skälet till det är att det finns säkerhetspolitiska utmaningar som behöver besvaras. Det handlar dels om den internationella kampen mot terrorismen som ställer nya krav på Sverige, dels mer komplexa utmaningar, till exempel att civila och militära förmågor används parallellt, säger Moderatledaren till TT.

Ukraina och flyktingkrisen

Kinberg Batra nämner även den säkerhetspolitiska utvecklingen i Östersjöregionen och Ukrainakrisen. Hon tycker också att försvarsberedningen bör analysera de utmaningar flyktingkrisen kan leda till för Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) avfärdar Moderatledarens förslag med hänvisning till att försvarsbeslutet fattades så sent som i juni förra året.

– Nu pågår jobbet med att försöka realisera det. Vi är helt inriktade på att leverera det vi tidigare kommit överens om, säger han.

Preliminärt tillsätts en ny försvarsberedning nästa år enligt Hultqvist.

I stället pekar Hultqvist på en inbjudan som statsministern i somras riktade till oppositionen om att ta fram en nationell säkerhetsstrategi:

– Då var vår bestämda uppfattning att det visades mycket svalt intresse för att delta i det här jobbet från de fyra oppositionspartierna, bland dem Moderaterna.

Kallar det yvigheter

Kinberg Batras besked får tolkas som att Moderaterna säger upp försvarsuppgörelsen, enligt Allan Widman, försvarspolitisk talesman för Liberalerna – som ställde sig utanför uppgörelsen.

Hultqvist kallar Widmans uttalanden i Ekot i Sveriges Radio för yvigheter.

– Jag förutsätter att det vi kommit överens om gäller. Och jag har inte fått någon signal eller indikation om något annat heller, säger försvarsministern.