Dagens irländare har Storbritanniens våldsamma svar på upproret i Dublin att tacka för att drottning Elizabeths ansikte inte pryder sedlarna. Många irländare reagerade med avsky på engelsmännens beskjutning av huvudstaden och avrättningen av upprorsledare och anslöt sig till separatiströrelsen – något som banade väg för landets självständighet sex år senare.

På söndagen högtidlighölls hundraårsdagen av upproret. Irlands president Michael D Higgins lade ner en krans vid postkontoret, där landets rätt till självständighet proklamerades, och omkring 5 000 anhöriga till de irländska självständighetskämparna bjöds in till en parad genom Dublin.

Den beväpnade delen av upproret är fortfarande kontroversiell på Irland. Minnesdagen har debatterats i förväg och även de brittiska soldater som dödades kommer att hedras.

Samtidigt har polisen i Nordirland, som Storbritannien behöll, varit på helspänn för eventuella attacker i samband med firandet. Nordirlands probrittiska försteminister Arlene Foster har sagt att hon inte vill högtidlighålla "en väldigt våldsamt attack mot staten".