Bakgrund: Huvudaktörerna i slaget om Mosul

Islamiska staten (IS)

IS intog Mosul i juni 2014, i samband med sin stora offensiv i Irak och Syrien. Sedan dess har den sunniextremistiska terrorgruppen styrt miljonstaden med järnhand. Har mellan 3 500 och 7 000 stridande i staden, beroende på vem man frågar.

Irakiska regeringsstyrkor

Den shiitiskt dominerade irakiska regeringen i Bagdad leder insatsen för att ta tillbaka Mosul från IS. Med omkring 30 000 soldater till sitt förfogande hoppas premiärminister Haider al-Abadi kunna återta kontrollen över Iraks näst största stad. Har stöd av en internationell, USA-ledd allians.

USA

Den amerikanska militären påbörjade flygbombningar mot IS-mål i Irak i augusti 2014, två månader efter det att IS intagit Mosul. Med den nuvarande insatsen säger sig USA vilja bidra till nationell och regional stabilitet.

Turkiet

Irakiska regeringen fördömer Turkiets närvaro i landet.

Peshmergastyrkor

Får militärt stöd från USA och spelar en central roll i striderna mot IS. Vill säkra det kurdiska regionala självstyrets gränser och skydda den kurdiska befolkningen i Mosul och Nineveh.

Milisgrupper

En brokig skara som organiseras under paraplyet Folklig mobilisering, al-Hashd al-Sha'bi. Väpnade, mestadels shiamuslimska grupper som i många fall får stöd av Iran. Miliserna har också stöd av regeringen i Bagdad. Flera av shiamiliserna har tidigare begått grova övergrepp i samband med operationer mot IS-kontrollerade sunnidominerade städer.

AFP-reportrar på plats i Hammam al-Alil, söder om Mosul, berättar hur federala polisstyrkor och irakiska elitstyrkor under måndagen fick full kontroll över Hammam al-Alil, på västra sidan av floden Tigris. 2014 fick IS kontroll över staden, som var det sista mer betydande fästet för terrorrörelsen att falla på den södra fronten.

Enligt ett uttalande från de irakiska styrkorna som återges av CNN upptäcktes en massgrav med halshuggna kroppar från ett hundratal civila inuti en skola i utkanten av Hammam al-Alil.

Irakiska styrkor har redan gått in i Mosul från öster och militären rycker fram allt närmare stadskärnan från norr. Erövrandet av Hammam al-Alil banar även väg för en erövring söderifrån, och därför ses återtagandet av IS-fästet som en strategiskt viktig seger för de irakiska styrkorna och de kurdiska peshmergasoldaterna som också strider mot IS i slaget om Mosul.

73-årige Hussein Khalaf al-Juburi är en av många invånare i Hammam al-Alil som firar.

– Det är inte nog att säga att jag är glad. Det är mer än glädje, större än lycka. Jag tackar de modiga hjältar som räddade oss från dessa tyranniska och korrupta grupper, säger han.

IS har "inte något att med islam att göra", tillägger 73-åringen.

En federal polis säger att insatserna runt Hammam al-Alil kommer att fortsätta innan styrkorna återgrupperar för att fortsätta erövra områden söder om Mosul.

– Nästa steg är att säkra byar runt staden och sedan rycka fram mot Mosul och befria den, om Gud vill.