Fakta: Några av de dödligaste flygolyckorna på 2000-talet

298 döda när Malaysia Airlines flight MH17 skjuts ned över Ukraina den 17 juli 2014.

276 döda när ett militärt transportplan störtar i södra Iran den 19 februari 2003.

260 ombord och fem på marken dör när en American Airlines-flygning mot Dominikanska republiken kraschar i ett bostadsområde i Queens, New York, den 12 november 2001.

240 personer som var ombord på Malaysia Airlines flight MH370 som försvann över Javasjön den 8 mars 2014 saknas fortfarande.

228 döda när en Airbus från Air France störtar i Atlanten på väg mellan Rio de Janeiro och Paris den 1 juni 2009.

225 döda när en Boeing 747 från taiwanesiska China Airlines slår ned i havet nära ön Penghu den 25 maj 2002.

186 ombord och 13 på marken dör när ett brasilianskt plan från bolaget TAM kraschar vid landning i São Paulo den 17 juli 2007.

170 dör när en rysk Tupolev 154 på väg mot S:t Petersburg kraschar i Ukraina den 22 augusti 2006.

169 dör och tio ombord överlever när en Kenya Airways-flygning från Abidjan i Elfenbenskusten till Lagos i Nigeria slutar i havet den 30 januari 2000.

168 liv krävs när ett passagerarplan tillhörande Caspian Airlines störtar nära Qazvin nordväst om Irans huvudstad Teheran den 15 juli 2009.

160 döda då ett colombianskt plan slår ned i ett isolerat djungelområde i Venezuela den 16 augusti 2005.

154 omkommer när ett Spanair-plan kanar av banan vid start från flygplatsen i Madrid den 20 augusti 2008.

154 personer dör när en Boeing 737 från brasilianska Gol kraschar i Amazonas efter att ha kolliderat med ett mindre privatplan den 29 september 2006.

152 liv krävs när en Airbus från Yemenia Air störtar inför landning på Komorerna den 30 juni 2009. En 14-årig flicka överlever.

150 personer miste livet när andrepiloten på German Wings flight 9525 låste in sig i cockpit och flög rakt in i en bergvägg i mars i år.

Fakta: Kogalymavia/Metrojet

Flygplanet är av typen Airbus A-321 och flögs enligt AFP av det ryska bolaget Kogalymavia. Bolaget bildades 1993 och bytte 2012 namn till Metrojet, enligt hemsidan.

Sedan start har bolaget tillhandahållit både reguljär trafik och chartertrafik från olika ryska städer, bland annat Surgut i Sibirien. I flottan ingår flyg av typen Airbus A-320 (två stycken) och Airbus A-321 (sju stycken).

Det ryska flygplanet ska ha kluvits i två delar. Omkring 150 kroppar, en del med brännskador, har hittats i en radie av fem kilometer kring vraket, uppger säkerhetskällor.

– Jag ser en tragisk scen. Många döda på marken och många som dött fastspända i sina säten, säger en säkerhetsansvarig till Reuters.

En första utredning pekar på att kraschen kan ha orsakats av ett tekniskt fel, men det är för tidigt att säkert kunna säga vad som har hänt, uppger en säkerhetskälla i Sinai. Enligt landets minister för civilt flyg var det inga fel på planet när det lyfte.

En stor räddningsinsats pågår i det avlägsna bergsområdet i Sinaiöknen där olyckan inträffade. Enligt egyptiska tjänstemän har ingen av de 224 personerna ombord överlevt kraschen. 17 barn ska ha dött. Egyptens premiärminister Sherif Ismail är på platsen, bilder visar hur han inspekterar området som är täckt med vrakspillror.

Anhöriga väntade

Båda planets svarta lådor har hittats. Inom några dagar kommer det att gå att säga hur förloppet såg ut, enligt flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll. Enligt de uppgifter som kom fram under lördagen tycker han att det verkar osannolikt att planet störtat av tekniska problem.

– Det lutar åt att något onormalt av katastroftyp har inträffat, säger han till TT.

På ryska flygplatsen Pulkovo i S:t Petersburg väntade familjemedlemmar desperat på nyheter om sina anhöriga. 25-åriga Ella Smirnova pratade med sina föräldrar på telefon när de var ombord på planet. Kort senare kom nyheten om kraschen.

– Jag kommer att fortsätta hoppas att de är vid liv tills att det inte finns något hopp kvar, men kanske får jag aldrig se dem igen, säger hon.

Lufthansa och Air France, två av Europas största flygbolag, kommer av säkerhetsskäl inte att flyga över Sinaihalvön.

– Vi kommer att fortsätta undvika området tills det är klarlagt vad som har orsakat kraschen, säger en talesperson för Lufthansa.

Minister: Normal kommunikation

I ett uttalande på sociala medier hävdar extremiströrelsen Islamiska staten (IS) att de ligger bakom att planet störtade. Dessa uppgifter är dock obekräftade och avfärdas av Ryssland.

Egyptiska säkerhetskällor säger att det inte finns något som tyder på att planet har blivit nedskjutet. Det fanns tidigare under dagen uppgifter om att piloten ansökt om att få nödlanda innan radiokontakten bröts. Men flygminister Mohamed Hossam Kamal säger att kommunikationen mellan planet och flygledarna var normal före kraschen.

– Det fanns inget onormalt, och piloten bad inte om att få ändra planets färdväg, sade ministern.

En rysk kommitté utreder flygbolaget Kogalymavia, numera Metrojet, för att se om brott har begåtts i samband med katastrofen. Bränsleprover har tagits från flygplatsen i ryska Samara där planet senast fyllde på bränsle.

Krasch i konfliktområde

Flygplanet, en Airbus A-321, var på väg till S:t Petersburg i Ryssland och försvann bara 23 minuter efter start i Sharm el-Sheikh. Det kraschade i Hassana, söder om Arish i Sinaiöknen. Enligt Egyptens regering var samtliga passagerare från Ryssland förutom tre från Ukraina.

Nedslagsplatsen är enligt terrorexperten Hans Brun att betrakta som ett konfliktområde. Där olika jihadistgrupper och egyptiska säkerhetsstyrkor regelbundet drabbar samman.

– Sinai är som en kittel där det kokar på låg nivå så att säga, säger han till TT.