Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Tandläkare påstår alltid att det är nödvändigt för en god munhälsa. Men hur ofta ska man använda tandtråd? Och varför är det så viktigt att använda tandtråd? 

– Man kan förhindra tandlossning. Bakterierna i munnen, som bildas hela tiden, kan orsaka en inflammation som ger lättblödande tandkött och som i längden orsakar en nedbrytning av tandkött och benvävnad, säger Katarina Kovács Warnebrant, tandstrateg och tandhygienist på Folktandvården i Stockholm. 

►LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

– Många tänker att ”jag har inga problem” och struntar i det. Men ofta uppstår problemen när man blivit lite äldre och då är skadan redan skedd, säger hon. 

Du kan själv kontrollera hur ditt tandkött mår. Blöder du när du ”flossar” är det ett tecken på att du har bakterier mellan tänderna och behöver ”flossa”  oftare. En frisk mun blöder inte. 

Hur ofta bör man använda tandtråd?

– En gång om dagen, och då gärna på kvällen innan du går och lägger dig. Men om du är frisk i munnen går det bra med några gånger per vecka, säger Katarina.  

Ett vanligt fel många gör är att ta i lite för hårt – och då kan vi i stället skada tandköttet. 

– Använd ett lätt tryck när du såga ner tråden mellan tänderna. När du kommit ner i mellanrummet ska du böja tråden mot den ena tandens kortsida och med ett lätt tryck nedåt komma 1-2 millimeter innanför tandköttet. Såga dig sedan upp längs kortsidan tills det tar stopp och sedan ner igen. Upprepa ett par gånger. Gör likadant mot den andra tandens kortsida och sedan vidare i munnen, på alla tänder som du vill behålla friska genom livet. 

►LÄS MER: Läkare: Hela kroppen kan bli inflammerad av dålig tandborstning

LÄS MER: Tandhygienisten varnar 6 saker som förstör dina tänder 

Fakta tandrengöring
  • Tandtråd avlägsnar matrester och bakterier som sätter sig i utrymmen mellan tänderna och vid tandköttet. Där kommer du inte åt med bara tandborsten.
  • Arbeta mjukt och försiktigt när du använder tandtråd eller andra mellanrumshjälpmedel så att du inte skadar tandköttet.
  • Plackers fungerar även bra om du använder rätt teknik. För att komma åt längst bak i munnen gäller det att vinkla den åt flera håll. 
  • När du ätit färdigt för kvällen, använd tandtråd direkt. Annars är risken att vi blir för trötta och inte orkar ta tag i det. 

Källa: Katarina Kovács Warnebrant.