– Det är en underbar känsla att tuffa fram i tvåtakt, i lite lagom takt, i ett lätt dis av olja, säger Mia Stuhre, ordförande i Visby Vespa Club, som i dag firar jubilaren med en samling i Visby.

Mannen bakom succén, Enrico Piaggio, drev ett företag som under kriget tillverkat flygplan. Men efter kriget var hans flygplansfabrik i Pontedera sönderbombad och han bestämde sig för att i stället satsa på att bygga en enkel och billig motorcykel.

Den 23 april 1946 registrerade Enrico Piaggio patentet för Vespan, döpt efter dess getingliknande form, med smal midja och stor bakdel.

– Designen är i mångt och mycket densamma fortfarande, med skölden där fram och den stora rumpan. Tittar man på framhjulet och skärmen så är det väldigt likt landningshjulet på ett gammalt flygplan. De tog väl lite delar från flygplan, säger Vespa-entusiasten Torbjörn Stuhre.

Modellen blev en omedelbar succé och sedan starten 1946 har över 18 miljoner vespor tillverkats

– Jag tror att mycket handlar om enkelheten. Jag gillar reklambilderna från 1950- och 1960-talet, där det sitter en välklädd dam i kjol och kör vespa. Det visar att alla kan använda den, säger Mia Stuhre.