Fakta: Började med protester

Den syriska konflikten inleddes med protester mot president Bashar al-Assad i mars 2011. Demonstrationerna – som krävde ökad demokrati och medborgerliga rättigheter – slogs ned brutalt. Snart utvecklades upproret till ett blodigt inbördeskrig som med åren kommit att inkludera allt fler parter.

Kriget har kostat över 300 000 människoliv och skapat en enorm flyktingvåg.

Regimen och dess allierade kontrollerar en stor del av storstaden Aleppo, främst de västra delarna där det beräknas bo över en miljon människor. Rebellstyrkor kontrollerar i sin tur de östra delarna, med över 250 000 invånare. Båda sidor anfaller varandra, och regimen får hjälp från ryskt stridsflyg.

De rebellkontrollerade delarna har stått under belägring sedan i juli, med ett kortare uppehåll.

Rebellerna försöker bryta belägringen genom att skjuta raketer mot västra Aleppo, där flera civila dödades i helgen. FN har sagt att alla parter som strider i Aleppo kan ha gjort sig skyldiga till krigsbrott genom att inte skona civila områden.

Monther Etaky älskar att äta på restaurang. Men i östra Aleppo börjar maten ta slut – och det var längesedan han åt middag någon annanstans än i sitt hem. I stället försöker han få varje måltid att påminna om de som serveras på de restauranger som stängt igen med anledning av belägringen och bombkampanjen över det rebellkontrollerade området.

"Det får mig att känna mig bra, som att jag också är människa. Jag är noga med att ta hand om min psykiska hälsa", skriver den 28-åriga regimkritikern Etaky i ett meddelande till TT.

Maten sinar

Han har gått ner omkring åtta kilo de senaste två månaderna men beskriver sig själv som en av de lyckliga som haft möjlighet att köpa och lagra ris, linser och kikärtor samt gas för att tillaga maten. Många andra är beroende av nödhjälp – men organisationer kan inte ta sig in i östra Aleppo som står under belägring av regimen sedan i somras.

De flesta butiker har stängt och priset på de få varor som finns kvar har skjutit i höjden. FN varnade nyligen för att östra Aleppo står på randen till svält samtidigt som vintern närmar sig.

"Vi har börjat glömma bort vad det finns för mat på den här planeten. Nu är det bara ris, ris, ris. Det värsta är hur mycket priset på cigaretter har stigit, folk har börjat röka löv från träden", skriver Etaky och lägger till att han skulle äta snabbmat och dricka en Cola om han hade möjlighet.

"Men det är inte viktigt för mig. Det stora problemet är vår situation, inte vad jag inte kan äta längre."

Oro för angrepp

I söndags skickades sms som uppmanade boende i östra Aleppo att fly inför ett stort angrepp. Oron för vad som väntar har växt sedan ryska krigsfartyg lagt till utanför den syriska kusten.

"Det är psykologisk krigsföring, ett sätt att pressa civila. Jag tror att regimen och Ryssland är rädda för att attackera, eftersom alla har ögonen på Aleppo. De väntar på grönt ljus. Under tiden försöker de döda vårt hopp. Men jag vet vad jag vill. Jag är beredd att offra allt för att leva i frihet", skriver Etaky som varit en del av det folkliga upproret mot president Bashar al-Assad.