Fakta: Scrabble

Scrabble är ett korsordsliknande brädspel som går ut på att bygga ord med hjälp av bokstavsbrickor.

Spelet uppfanns av arkitekten Alfred M Butts. Hur många bokstavsbrickor det skulle finnas av varje sort sägs han ha räknat ut genom att granska en förstasida på New York Times.

Scrabble började säljas i USA 1949 och kom till Sverige 1954. Det fick då namnet Alfapet.

I dag finns både Scrabble och Alfapet i Sverige, med vissa skillnader i regler och utformning.

Svenska scrabbleförbundet bildades 1997 och har anordnat mästerskap sedan 1999.

Återigen är det dags för SM i scrabble, brädspelet som de flesta känner under namnet alfapet. Den här gången är det 69 förhoppningsfulla deltagare som har satt sig till bords.

– Det är något färre antal deltagare än tidigare men det beror delvis på att det inte finns någon lokal klubb här så det är ändå en hygglig siffra, säger Johan Rönnblom, 37.

Han har fullt upp i helgen, dels som arrangör, dels som tävlande. Meritmässigt kan han dock redan stoltsera med en SM-titel från tävlingen 2010.

– Nu är jag ju med och arrangerar så jag får se hur det går med själva tävlandet. Men jag är veteran och kör på gammal erfarenhet, säger han.

Tidigare år har han pluggat in ord med upp till åtta bokstäver för att inte stå handfallen under spelet. Ibland kan appar vara till hjälp. Men oftast är det inte de svåra orden som ger höga poäng.

– Mitt bästa ord är nog "vakthund" som jag tror gav 193 poäng, men det är ju inte ett så märkvärdigt ord i sig.

På söndag eftermiddag koras en mästare. Han eller hon har då gått 16 matcher och förhoppningsvis inte förlorat så många.

– Man vill till exempel inte bli sittande med Z, den är lite som Svarte Petter i scrabble, säger Johan Rönnblom.

– Sedan är det som i alla spel, man måste ha lite flyt också.