Fakta: Earth Hour

Earth Hour är världens största klimatmanifestation, när hela världen släcker ner sin el för att vara med och agera för klimatet

Första gången Earth Hour hölls var i Sydney, Australien, den 31 mars 2007.

Mellan klockan 20.30 – 21.30 under lördagen släcker de som vill delta i manifestationen lampor och el. Earth Hour-timmen är alltid lokal tid vilket betyder att när Earth Hour är slut i Sverige börjar timmen i exempelvis England.

Det brukar finnas evenemang runt om i olika städer där man kan samlas och se konserter, eldshower eller yoga till levande ljus för att uppmärksamma Earth Hour.

Genom åren har bland annat kungliga slottet i Stockholm, Eiffeltornet i Paris och Big Ben i London släckts ned. Även stora företag som Google har deltagit, men mest för syns skull. De bytte ut sin vita bakgrund på hemsidan mot en svart.

Källa: Världsnaturfonden, WWF

Varje år i slutet av mars visar städer, företag och privatpersoner runt om i hela världen sitt engagemang i klimatfrågor genom att släcka ner all elektricitet mellan 20.30 – 21.30, lokal tid. Det betyder att efter timmen startas i Sidney så går det ett helt dygn när världens olika tidzoner släcker ner sin el under en timme.

►LÄS MER:  Efter ofredanden – Östersund håller tänt under earth hour

Earth Hour beskrivs av Världsnaturfonden, WWF, som en högtid för klimatet. På många platser anordnas evenemang för att uppmärksamma den årliga händelsen. Men förutom att det anordnas eldshower och andra aktiviteter släcks också kända byggnader ofta ned. Bland annat så kommer stora turistattraktioner som Times Square i New York, Eiffeltornet i Paris och det kungliga slottet i Stockholm släckas ned under årets timme. 

I år går Earth Hour in på sitt tionde år, och denna gång är syftet att uppmärksamma att vi måste lämna fossila bränslen som olja, gas och kol bakom oss och istället använda förnybar energi för att planeten ska klara sig.

►LÄS MER:  Alexandra Ivanov: Earth hour är idiotiskt – tänd lyset i stället

Det kan däremot vara lite knepigt att leva i mörkret. Vill man visa sitt stöd för klimatförändringarna och släcka ner, men inte har möjlighet att gå på några av de evenemang som hålls runt om i landet, så kan det bli väldigt ljusfattigt. Och lite tyst. WWF är dock inte sena med att kontra. De har nämligen sammanställt en lista flera saker som går att göra under den mörka timmen. Exempelvis kan man:

  • Äta middag i skenet av stearinljus.
  • Ta en promenad, ligg ner eller titta på saker i mörkret. Ingenting kommer vara sig likt.
  • Leka kurragömma – på riktigt.
  • Njuta av tystnaden och mörkret och ta en tupplur.

Och till alla glömska personer? Ja, då erbjuder WWF en gratis påminnelse via mejl eller sms innan det är dags att leva i mörkret för en stund.