Fakta: Dödsoffer i attacken

Av de 41 dödsoffren uppges minst 23 vara turkiska medborgare, tio utlänningar och tre ha haft dubbelt medborgarskap. Enligt en anonym turkisk tjänsteman var fem saudier, två irakier och en vardera från Tunisien, Uzbekistan, Kina, Iran, Ukraina och Jordanien bekräftats döda.

Källa: AFP

Fakta: Våldsdåd i Turkiet

Några av de senaste våldsdåden i Turkiet:

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

8 juni: Tre poliser dödades och mer än 30 personer skadades när en bilbomb exploderade i Midyat i sydöstra Turkiet. Regeringen skyller på kurdiska PKK-gerillan.

27 april: Ett tiotal personer skadades när en självmordsbombare sprängde sig i Bursa i nordvästra Turkiet.

12 april: En soldat dödades och ett 20-tal skadades vid ett attentat mot säkerhetsstyrkornas bas i Hani i sydöstra Turkiet.

19 mars: Flera människor dödades och ett 30-tal skadades i ett självmordsattentat i Istanbul.

13 mars: Ett 30-tal personer dödades i ett bombdåd i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödades, då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i den historiska stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

Gärningsmännen anlände i taxi och började skjuta vid en av flygplatsens ingångar innan de sprängde sig själva i luften. En bomb exploderade i ankomsthallen, en vid ingången och en på parkeringen utanför, enligt BBC.

Ali Tekin var i ankomsthallen och väntade på en gäst när det smällde.

– Det var en enorm explosion, extremt högljudd. Taket rasade in. Det är fruktansvärt inne i flygplatsen, du kan inte känna igen den, skadorna är så stora, säger han till Reuters.

Enligt turkiska myndigheter var minst 23 av dödsoffren turkiska medborgare. Tio utländska dödsoffer och tre med dubbelt medborgarskap har också bekräftats.

Flera attacker senaste året

Det senaste året har minst 250 personer dödats i olika attacker i Turkiet och enligt Helin Sahin, Turkietkännare vid Olof Palmecentret, har utvecklingen påverkat det dagliga livet starkt.

– De jag har pratat med är inte förvånade, det här har blivit vardag. Alla känner sig osäkra, tar omvägar och undviker folksamlingar.

Hon berättar om en vän som kommenterat Facebook-funktionen för att meddela människor att man är säker efter attentat och stora olyckor.

– Hon skrev "kan någon tala om för Facebook att i Turkiet är man aldrig säker, utan bara vid liv". Rädslan finns liksom ständigt där, säger Sahin.

IS tros ligga bakom

Ingen grupp eller organisation har ännu tagit på sig dådet, men Turkiet har på kort tid drabbats av flera attentat som terrorgruppen IS tros ligga bakom.

Gårdagens dåd skedde på årsdagen av att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade ett kalifat i Syrien och Irak 2014. Toni Alaranta, som är Turkietexpert vid Urikespolitiska institutet i Finland, är helt övertygad om att det är terrorgruppen som ligger bakom attacken.

– Det är självklart att det är IS.

Han tror att de upprepade attackerna beror på att IS har förlorat viktiga fästen i Mellanöstern.

– Kalifat-projektet är nästan dött i Syrien och Irak och nu vill IS visa att de fortfarande är starka.

Turkiet har tidigare kritiserats för att stödja flera jihadistgrupper och har pressats att ta aktiv ställning mot IS.

– Många bedömare varnade för att ge IS en fristad och sade att Turkiet kan förvandlas till ett Pakistan. När de inte kan upprätthålla överenskommelsen med IS längre, slår IS till inifrån, säger Helin Sahin.

Ledare uttalar sitt stöd

Sveriges regering fördömer dåden.

– Vi fördömer å det kraftigaste detta fega, fega våldsdåd, säger statsminister Stefan Löfven.

– Än en gång har vi sett hur terrorister slår till mot människor som befinner sig i helt oskyddade situationer.

Löfven understryker samtidigt hur viktigt EU-samarbetet mot terrorism är.

Flygplatsen Atatürk i Istanbul är Turkiets största med 61 miljoner passagerare årligen, och är en av de mest trafikerade i världen. Efter attackerna förbjöds alla flygningar till och från flygplatsen, men under natten meddelade premiärminister Binali Yildirim att flygtrafiken hade återupptagits.

Flygtrafiken till och från Atatürk från Sverige dras med förseningar.

– Resenärer bör kontakta de flygbolag de ska resa med för mer information. Turkish Airlines förhoppning är att trafiken ska gå som vanligt i morgon, säger Swedavias presschef Ulf Wallin.

Vita huset och president Barack Obama fördömer den "avskyvärda" bomb- och vapenattacken, och uttalar sitt "orubbliga" stöd för Turkiet.

– Den internationella flygplatsen Atatürk, precis som Bryssels flygplats som attackerades tidigare i år, är en symbol för internationella relationer och de band som binder oss samman, sade en talesman för Vita huset i ett uttalande.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger enligt Reuters att attacken mot flygplatsen är ett försök att undergräva Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod.

– Om stater, och hela mänskligheten, inte går samman och för en gemensam kamp mot terrororganisationer, kommer alla saker som vi fruktar besannas en efter en, säger han i ett uttalande.