Under förra året bestämde handlaren Tomas Emanuelz tillsammans med personalen att de skulle minska matsvinnet i Maxi-butiken i Birsta utanför Sundsvall. Lyckades de skulle personalen bjudas på en inspirationsresa, vilket Sundsvalls Tidning var först om att rapportera. Och efter att ha genomfört en rad åtgärder visade bokföringen 2015 att svinnet minskat och att målet var nått. Och biljetter bokades till Granada i Spanien. 
– Vi jobbar mycket med färskvaror och vi ville specialisera in oss på Spaniens tapaskultur, säger Tomas Emanuelz.

LÄS MER: Chefen Lars, 65, går i pension - ger sina anställda miljonbonus 
 
60 personer ur personalen delades in i två grupper och fick åka ner en vecka var i slutet av april. Under veckan fick personalen lära sig mer om ibericoskinka, olivolja och studiebesök på en grönsaksodling. 
– Det har varit jättebra, det har varit lärorikt för oss alla, inte minst genom att vi fått varukunskap, men även kulturen. Och som grupp har det varit jättebra, vi är en stor butik och alla jobbar inte samtidigt och lär inte känna varandra, så det har varit väldigt nyttigt. 

LÄS MER: Ger sina anställda 12 miljarder i bonus: "Det är ni som gör oss bättre" 

Kommer ni att göra en liknande resa framöver?

– Vi jobbar med olika målsättningar hela tiden. Men om vi vill vara i framkant är det viktigt att se vad som fins utanför Sveriges gränser.