Så gör bedragarna
  • Bedragarna börjar oftast med att stjäla en persons post i jakten på handlingar som avslöjar personnummer, inkomst eller kontoutdrag.
  • Därefter förlustanmäler de personers identitetshandlingar och beställer nya men med sitt eget foto.
  • De gör samtidigt en adressändring på offret och får därmed avin på de nya ID-handlingarna skickad till sin adress.
  • Bedragarna betalar någon, företrädesvis en missbrukare, som intygar bedragarens identitet vid uthämtningen.
  • Personalen på utlämningsstället fattar oftast aldrig misstankar då bedragaren som hämtar ID-kortet är samma person som på fotot. 

– Det rör sig om äkta handlingar men med fel persons foto och detta är något som vi ser allt mer av, säger Stefan Krüger, kriminalinspektör i Helsingborg.

Antalet anmälda urkundsförfalskningar i Skåne har ökat med nästan 34 procent de senaste sex åren, visar siffror från Brå. En förklaring till ökningen kan vara att bedragare numera riktar in sig på så kallade sms-lån och bilköp i stället för ”Blocketbedrägerier”.
– Du kan ringa från ett oregistrerat telefonkort och ta lån i andra personers namn. De här företagen bakom sms-lånen är mycket dåliga på att kontrollera uppgifter. Det är jävligt dåligt, säger Krüger.

Enligt polisen förekommer det fortfarande dåliga kopior av ID-handlingar som bedragarna tillverkat med hjälp av kopieringsapparater och lamineringsmaskiner.
– Då handlar det främst om utländska körkort. Bedrägerier kräver bättre grejer, säger Krüger.

I fallet med den 22-årige åtalade mannen tyckte bilförsäljaren att det var märkligt att 22-åringen inte passade in under namnet på ID-kortet, även om fotot stämde in på honom. Säljaren tyckte också att det var märkligt att det enda som intresserade mannen var om bilen var snabb eller inte. Efter ytterligare kontrollfrågor valde säljaren att neka mannen att köpa Porschen, som 22-åringen ville belåna till 100 procent.

Att vakta sin post är ett tips på hur man skyddar sig men enligt polisen finns det bara ett sätt som garanterat hjälper.
– Skaffa dig en betalningsanmärkning. Då vet bedragarna att de inte får ut några lån i ditt namn, säger Krüger.