Fakta: Hårt tryck på Malmö

Migrationsverket klarar inte längre av att erbjuda alla nyanlända tak över huvudet.

På fredagsmorgonen låg ett 30-tal asylsökande och sov utomhus vid Migrationsverkets ankomstboende i Malmö.

En moské och frivilligorganisationen Kontrapunkt har erbjudit sovplatser. Lunds stift har också meddelat att församlingarna i Malmö och Lund kan erbjuda 400 platser.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö framförde under fredagen en kravlista till regeringen för att lätta trycket på staden. Bland annat föreslås att asylsökande ska transporteras direkt från tågstationen i Hyllie till Migrationsverkets kontor i andra städer.

Källa: (TT)

När Migrationsverkets lokaler fylldes natten till fredag tvingades flyktingar sova på gatan. Sedan dess har alla hittills kunnat få tak över huvudet – tack vare församlingar och ideella krafter.

En moské samt frivilligorganisationen Kontrapunkt har erbjudit övernattningsplatser.

– Som jag förstår det kunde alla bli upplockade, säger Kontrapunkts samordnare Sofie Malm, som berättar att organisationen hade drygt 130 asylsökande i sina lokaler natten till lördag.

Inga sov ute

Samma natt anlände uppemot 400 personer, varav 77 ensamkommande barn, enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

– Vad vi hört har ingen tvingats sova ute.

Ett fyrtiotal av dessa återvände till Danmark, enligt Westford. Polisen känner dock inte till vad som hänt med de runt 200 män som tidigare försökt återvända till Danmark för att söka asyl.

Uppgiften om att Danmark ska ha vägrat ta emot dem är ett missförstånd, säger Petter Liljeblad, pressekreterare vid Polismyndigheten, till TT.

– Det tycks bero på språkförbistring eller enskilda polisers agerande.

Kyrkan öppnar upp

Ett hundratal asylsökande anlände till Malmö under lördagen, och inför natten saknades boplats åt cirka 30 personer, uppgav Migrationsverket.

– Vi tror inte att vi behöver ställa någon på gatan i dag, sade Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket syd, till TT på lördagen.

En del bussas vidare för registrering norröver. Svenska Kyrkan erbjuder också plats åt de som behöver i helgen, berättar prästen Per Kristiansson, som samordnar Svenska kyrkans flyktinghjälp i Malmö,

– Folk ska inte behöva vara ute på stan i kylan.